«Ο Παρθενώνας» του Κώστα Γαβρά: Video χωρίς λογοκρισία

«Ο Παρθενώνας» του Κώστα Γαβρά: Video χωρίς λογοκρισία

Παρθενώνας 

Photo credits Vasilis Kotsinis Photography

Ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, 13 λεπτών, με την Ιστορία του Παρθενώνα του πιο λαμπρού μνημείου της Αθήνας, αν όχι όλης της Ελλάδας, που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς λογοκρισία και ψαλίδισμα σκηνών!

Το εξαιρετικό μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης, που δεσπόζει στον λόφο της Ακρόπολης εδώ και 26 αιώνες, αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για τον Κώστα Γαβρά που στο ντοκιμαντέρ του, εξιστορεί με περιεκτικό και σύντομο τρόπο την πολύπαθη ιστορία του.

Παρόλη την καλλιτεχνική και ιστορική του αρτιότητα, το εν λόγω φιλμ, λίγα χρόνια πριν λογοκρίθηκε με διάβημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς υπήρχε μία σκηνή στην οποία ρασοφόροι κατά τον 8ο μ. Χ αιώνα – προκαλούν φθορές στον Ναό, με την πρόφαση ότι ήταν ναός ειδωλολατρικός, που δεν έπρεπε να υπάρχει!

Ο Μεσαίωνας του 21 ου αιώνα αρχίζει να φωτίζεται, καθώς πλέον η μικρή αυτή ταινία animation κυκλοφορεί πλήρης, μαζί δηλαδή με τις σκηνές 100 περίπου δευτερολέπτων που είχε γίνει απαιτητό να κοπούν με την δικαιολογία ότι προσέβαλαν το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων. Ένα μεγάλο βήμα έγινε λοιπόν, σε μια χώρα που η ιστορία της περνά από μηχανισμούς λογοκρισίας και φίμωσης κι αρχίζουν σταδιακά να γίνονται όσα στον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται αυτονόητα!

Μπορείτε να απολαύσετε το ντοκυμαντέρ, να μάθετε για την κατασκευή, την μοναδική αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, όπως επίσης να δείτε συνοπτικά την ιστορία του, που του προκάλεσε πληγές αγιάτρευτες, ορατές στο σήμερα.

Δείτε το video

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα