«Η Αμερική μπήκε στον πόλεμο, ανάμεσα σε καιόμενα πολεμικά πλοία, πληγωμένους στρατιώτες και μη αναγνωρίσημα πτώματα.
Στις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 360 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα έφτασαν στα νησιά της Χαβάης και ισοπέδωσαν την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Περλ Χάρμπορ.
Χιλιάδες πέθαναν ή πληγώθηκαν. Και τώρα, οι ΗΠΑ είναι πιο εμπλεγμένες σ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο και αποφασισμένες να νικήσουν.
Ο πόλεμος κηρύχτηκε αμέσως μετά την επιδρομή στο Περλ Χάρμπορ με μια μόνο αρνητική ψήφο από το Κογκρέσο, καθώς ανακοίνωσε την ιαπωνική επίθεση και παρατήρησε πως η 7η Δεκεμβρίου του 1941 είναι μια «αποφράς ημέρα».
Στις 11, οι Αμερικανοί ηγέτες ψήφισαν για να κηρύξουν τον πόλεμο στους εταίρους του Άξονα, Ιταλία και Γερμανία, για να «εξασφαλίσουν έναν κόσμο θριάμβου των δυνάμεων του δικαίου και του καλού πάνω στις δυνάμεις της αγριότητας και της βαρβαρότητας».
Η Ιαπωνία είχε, προφανώς, σχεδιάσει την αιφνιδιαστική επίθεση στα νησιά της Χαβάης καιρό πριν, ενώ υποκρινόταν πως διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ εμπορικές συμφωνίες.
Με διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού Χιντέκι Τόγιο πως «δεν υπάρχει τίποτα επίφοβο σ’ αυτόν τον πόλεμο» και πως η Ανατολική Ασία «εξαρτάται από αυτή την μάχη», έξι αεροπλανοφόρα, με υποστήριξη υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων και κάτω από τις διαταγές του Αντιναυάρχου Τσιούτσι Ναγκούμα, έφυγαν κρυφά από τις Κουρίλες Νήσους, με προορισμό το Περλ Χάρμπορ. Δώδεκα μέρες μετά, τα βομβαρδιστικά του Τόγιο όρμησαν στους στόχους τους.
Δυο ώρες μετά την ανελέητη επίθεση, τα ιαπωνικά αεροπλάνα είχαν βυθίσει ή προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 5 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου «Αριζόνα» και 14 μικρότερα πλοία, αχρήστευσαν 200 αεροπλάνα, σκότωσαν πάνω από 2.000 ναυτικούς και 400 άλλα άτομα και πλήγωσαν 1.300 ακόμα.
Οι Αμερικανοί είναι ακόμη έκπληκτοι.
Ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό, πολλοί παρατηρητές προσπαθούν να εκτιμήσουν την ιαπωνική νίκη και τις συνέπειές της. Ένα ερώτημα μένει αναπάντητο: με τη βίαιη κατάρρευση των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων, πώς θα μπορούσε το ισχυρότερο στρατιωτικά κράτος στον κόσμο να αφήσει τόσα πλοία, αεροπλάνα και πληρώματα τόσο ακάλυπτα;
Προς το παρόν δεν επιρρίφθηκαν ευθύνες σε κανένα στρατιωτικό για τον τρόμο της 7ης Δεκεμβρίου, αλλά ο Πρόεδρος Ρούσβελτ συγκεντρώνει πληροφορίες.
Μερικά δεδομένα είναι σίγουρα: η είσοδος του έθνους αυτού στον πόλεμο προηγήθηκε της καταστροφής του Περλ Χάρμπορ και η κοινή γνώμη υποστηρίζει την κήρυξη του πολέμου.
Χωρίς την επίθεση, η εμπλοκή των ΗΠΑ μπορεί να είχε συναντήσει αντιδράσεις.
Τώρα οι Αμερικανοί συσπηρώνονται γύρω από τη σημαία.
(Δημοσίευση εφημερίδας – Δεκέμβριος 1941)