Στο Πεκίνο πληρώνουν τα εισιτήρια του μετρό με πλαστικά μπουκάλια

china

Το Πεκίνο ως πρωτεύουσα της Κίνας συγκεντρώνει έναν τεράστιο πληθυσμό κατοίκων, ο οποίος φτάνει σχεδόν τα 22 εκατομμύρια. Όσο δύο φορές η Ελλάδα ολόκληρη δηλαδή και ίσως λίγο περισσότερο.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζει κάποιος σε αυτή την μεγαλούπολη η οποία μονοπωλεί τα παγκόσμια ρεκόρ του νέφους και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μα σίγουρα ήταν και θα είναι ένας υπέροχος προορισμός για να επισκεφτεί κάποιος, μιας και το Πεκίνο είναι τόσο αρχαίο όσο κι Αθήνα και όλη η ιστορία της Κινέζικης Αυτοκρατορίας είναι χαραγμένη σε κάθε του δρομάκι.

Ευτυχώς, οι Κινέζοι πολιτικοί είναι αρκετά πιο τολμηροί όσον αφορά νέες πρωτοπόρες ιδέες οι οποίες βοηθούν να μειωθεί η μόλυνση παντός είδους και η ιδέα αυτή τη φορά, ήταν να γίνεται η πληρωμή των εισιτηρίων του μετρό με τα πλαστικά μπουκάλια που οι πολίτες κουβαλούν μαζί τους για να πίνουν νερό ή διάφορα αναψυκτικά.

Αν φανταστείτε 22 εκατομμύρια κόσμου με ένα μπουκαλάκι νερού ο καθένας, σε μια ημέρα μόνο, τότε μπορείτε να συλλάβετε το μέγεθος της ανακύκλωσης που πραγματοποιείται στις υπόγειες διαδρομές της πόλης.

Το σύστημα είναι απλό. Σε αυτόματα μηχανήματα εισιτηρίων, εκτός από τη σχισμή για τα χρήματα, υπάρχει και μία εσοχή για πλαστικά μπουκάλια. Ο επιβάτης βάζει μέσα στην εσοχή το άδειο του μπουκάλι και το μηχάνημα υπολογίζει τον τύπο του πλαστικού, την ποσότητα και την τιμή του και βγάζει το αποτέλεσμα σε αξία εισιτηρίου.

Ο επιβάτης μπορεί να προσθέσει κι άλλα μπουκάλια εφόσον είναι απαραίτητο ή να συμπληρώσει την αξία του εισιτηρίου με χρήματα. Έτσι, κάνει ανακύκλωση και πληρώνεται γι’ αυτό!

Βέβαια, έχουμε ακόμη πολύ καιρό μπροστά μας μέχρι να ανακυκλώσουμε παγκοσμίως κάθε πλαστικό μπουκάλι. Είναι πολύ αργά τα βήματα που κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και μεγάλος ο όγκος των πλαστικών που κατακλύζουν το περιβάλλον.

Να ελπίσουμε μόνο πως η ιδέα του Πεκίνου αλλά και άλλες ιδέες σαν και αυτή θα εξαπλωθούν γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα