Το όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα είναι μια ασθένεια του αιώνα μας η οποία μπορεί να σκιάσει το μονοπάτι της ιερής αναζήτησης.
Έχει γίνει αυτή η πεποίθηση μέρος της καθημερινής σου ζωής;
Πού βρίσκεται η γαλήνη στο όσο – περισσότερα – τόσο καλύτερα;
Το κυνήγι του περισσότερου περιορίζει τον άνθρωπο σε μια ζωή εξαντλητικής προσπάθειας. Έτσι δεν φτάνεις πουθενά και δεν χαίρεσαι τη ζωή. Έχεις προγραμματιστεί να αποδέχεσαι αυτή την πεποίθηση;
Εάν αναλίσκεις μεγάλο μέρος από την ενέργεια της ζωής σου στο όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα, ίσως δυσκολευτείς να κόψεις τη φόρα που έχεις πάρει.
Πρέπει να μάθεις εάν αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ζωής σου.
Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι το όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα αποτελεί θεμέλιο της ζωής σου είναι τα ακόλουθα: πρέπει να είσαι πολυάσχολος για να νιώθεις καταξιωμένος, πρέπει να κερδίζεις περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζεις τώρα, πρέπει να πάρεις προαγωγή για να δείξεις την αξία σου, χρειάζεσαι να έχεις περισσότερα από το κάθε τι.
Για να το αλλάξεις αυτό, θα πρέπει να θέλεις να βάλεις φρένο στο συνεχές κυνήγι του περισσότερου, αποδεχόμενος ότι δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο ώστε να είσαι ελεύθερος.
Το όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα μας κρατά καθηλωμένους στο υλικό βασίλειο. Ο πνευματικός εαυτός δεν έχει θέση στην καθημερινή μας ζωή. Η εσωτερική μας ενέργεια εστιάζεται σε αποκτήματα, ανταμοιβές, τρόπαια, αναγνώριση και χρήματα.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ενοχή, ντροπή και μέμφονται τον εαυτό τους πιστεύοντας ότι είναι τεμπέληδες και άχρηστοι, νιώθοντας ανεύθυνοι όταν δεν κυνηγούν τα περισσότερα.
Διαβάστε επίσης: Η αυτοπεποίθηση δεν είναι εγωισμός
Αυτό το παιχνίδι μας το μαθαίνουν πολύ νωρίς. Από το σχολείο ακόμα, μας μαθαίνουν να κυνηγάμε υψηλότερους βαθμούς, περισσότερα διπλώματα και διακρίσεις. Δεν υπάρχει γαλήνη σε αυτό το κυνήγι.
Το αίσθημα της γαλήνης υπάρχει όταν απομακρύνεις το βλέμμα σου από το όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα και είναι σημάδι ότι ο πνευματικός σου εαυτός σε καλεί. «Οι καλοί και οι σώφρονες διάγουν ήρεμο βίο» είχε πει ο Ευριπίδης αιώνες πριν.
Η επιδίωξη του περισσότερου δεν είναι εξ ορισμού κακή. Είναι επειδή σου στερεί τη γαλήνη και την αρμονία – προϋποθέσεις ουσιαστικές για την ιερή σου αναζήτηση.
Δεν χρειάζεται να γίνεις αδρανής για να είσαι γαλήνιος. Μπορείς να εγκαταλείψεις την ιδέα του όσο – περισσότερα – τόσο – καλύτερα και να την αντικαταστήσεις με μια εσωτερική γαλήνη που δεν χρειάζεται περισσότερα ώστε να νιώθεις αποδεκτός.
Έχεις υιοθετήσει πεποιθήσεις από μια ατέλειωτη σειρά ανθρώπων οι οποίοι έχουν υπάρξει πρόθυμα θύματα για πολλές γενιές.
Όταν εγκαταλείψεις αυτές τις πεποιθήσεις, θα δημιουργήσεις ένα εσωτερικό απόθεμα χώρου το οποίο θα σου επιτρέπει να συσσωρεύεις ένα διαφορετικό είδος ενέργειας, η οποία θα σε κατευθύνει προς τη γαλήνη και όχι προς το στρες και τα μπαϊπάς.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Ο Ιερός σου Εαυτός» από τις εκδόσεις Ιβίσκος