Όταν λέμε περιοριστικές στάσεις, εννοούμε όλους εκείνους τους περιορισμούς που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει στη ζωή μας εξαιτίας των λανθασμένων πεποιθήσεων που έχουμε σχηματίσει για τις ικανότητές μας, για τους άλλους ανθρώπους γύρω μας και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Αντιλαμβάνεστε, επομένως, πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Αρκεί μόνο κάποιος να αναλογιστεί πως κάποιες τέτοιες περιοριστικές πεποιθήσεις μας εμποδίζουν ακόμα και να αναγνωρίσουμε, πόσο μάλλον να αξιοποιήσουμε, τις πραγματικές δυνατότητες και τα ταλέντα μας.
Καταλαβαίνετε τώρα για ποιον λόγο τόσο πολλές ζωές περνούν αναξιοποίητες;
Ας μην είναι, λοιπόν, και η δική μας μια τέτοια ζωή.
Πώς όμως λειτουργεί μια περιοριστική πεποίθηση και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή ενός ανθρώπου;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα τη δώσουμε χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως κάποιος σχηματίζει την εξής πεποίθηση, που είναι βασισμένη σε μια γενίκευση: «Για να πετύχω κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μου, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα διακεκριμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού».
Η πρώτη σκέψη που μπορεί να κάνει είναι: «Εγώ έχω μόνο το πτυχίο μου από το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και δεν έχω κάνει μεταπτυχιακό».
Ακολουθεί μια σκέψη που μπορεί να είναι: «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν». Να και ο ενισχυτικός ρόλος της παροιμίας…..
Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα: «Μάλλον δεν θα καταφέρω και πολλά στη ζωή μου. Ας είμαι, λοιπόν, ευχαριστημένος και με αυτό το λίγο που έχω και να μη μιλάω καθόλου».
Εάν όμως κάποιος πιστεύει ότι δεν θα πετύχει και πολλά στη ζωή επειδή, κατά την άποψή του, δεν έλαβε μια πολύ σπουδαία μόρφωση, τότε αυτή η ιδέα σίγουρα θα κυριαρχήσει στη ζωή του, στις προσδοκίες του, στις αποφάσεις του, στους στόχους του και στη συνολική του στάση.
Η πεποίθησή του αυτή θα λειτουργεί πλέον ως ένα δικό του νοητικό πρόγραμμα και θα καθοδηγεί όλες τις πράξεις του, θα παράγει χαμηλές προσδοκίες και θα υποτιμά όλα όσα πετυχαίνει στη ζωή.
Και όλα αυτά ξεκινούν από μια πεποίθηση την οποία δημιούργησε βασιζόμενος σε μια γενίκευση.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τον πιο καταστροφικό φαύλο κύκλο μέσω του εσωτερικού διαλόγου με τον εαυτό του.
Πέρα όμως από αυτό, εάν κάποιος πιστεύει κάτι έντονα, το εκπέμπει!
Διαβάστε επίσης: 6 λανθασμένες πεποιθήσεις που συνηθίζουμε να έχουμε για τις σχέσεις
Εάν δηλαδή θεωρεί τον εαυτό του μη ικανό, ο κόσμος γύρω του τον αντιλαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όταν εκπέμπει εμφανή ανεπάρκεια, τότε οι άλλοι του συμπεριφέρονται ανάλογα με το πώς ο ίδιος νιώθει, γεγονός που λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανεπάρκειάς του!
Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, όσα ο ίδιος πιστεύει βαθιά για τον εαυτό του!
Με αυτόν, λοιπόν, τον τρόπο λειτουργεί η συγκεκριμένη περιοριστική πεποίθηση, επιφέροντας τις ανάλογες συνέπειες στη ζωή ενός ανθρώπου.
Και αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα.
Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλές άλλες περιοριστικές πεποιθήσεις που βασίζονται σε γενικεύσεις.
Μια γυναίκα μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται πως: «Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι!»
Ένας άνδρας με τη σειρά του μπορεί να υποστηρίζει πως: «Τη γυναίκα και σε μπουκάλι να τη βάλεις, θα βρει τον τρόπο να σου τη φέρει!»
Φαντάζεστε τους περιορισμούς και, εντέλει, τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους μια τέτοια λανθασμένη γενικευμένη πεποίθηση;
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Χρειάζεται να εξετάσουμε εάν οι φόβοι, οι ανησυχίες και οι αβεβαιότητες που νιώθουμε είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πεποιθήσεων που έχουμε αναπτύξει στη ζωή μας. Γι’αυτό μην αποδέχεστε στη ζωή σας περιορισμούς χωρίς να αναρωτιέστε αν είναι ή όχι αληθινοί.
Και να θυμάστε το εξής:
Είστε πάντα αυτό που πιστεύετε ότι είστε!
Απόσπασμα από το βιβλίο των Βίκυ Χατζηβασιλείου & Χάρη Παπαδόπουλου «Κάν’ το να συμβεί ΤΩΡΑ!» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος