Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος στη Σουμάτρα

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος στη Σουμάτρα

Η οργάνωση Borneo Rhino (BORA) επιβεβαίωσε το θάνατο του ζώου με δήλωσή της, λέγοντας: “Με βαριά καρδιά, μοιραζόμαστε την τραγική είδηση ότι ο Tam, ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας, έχει πεθάνει”.

Ο Tam είχε ήδη καταδικαστεί πριν από το θάνατό του, δήλωσε ο Bora.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι το μικρότερο είδος ρινόκερου στον κόσμο, που έχουν ύψος περίπου 4 πόδια και 3 ίντσες, στην πλήρη τους ανάπτυξη. Είναι ο μόνος ασιατικός ρινόκερος με δύο κέρατα που είναι καλυμμένα με μαλλιά.

Τα ζώα βρίσκονται στην Ινδονησία, στο κράτος Sabah της Μαλαισίας (τμήμα της νήσου Βόρνεο) και στη χερσόνησο της Μαλαισίας. Μερικοί θεωρούνται επίσης ότι ζουν στη νότια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το World Wildlife Foundation (WWF).

Ο Tam ήταν ο μοναδικός αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας, σε αιχμαλωσία. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακόμη ρινόκεροι παραμένουν στη Σουμάτρα, αλλά εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Ιδρύματος Rhino πιστεύουν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 80 στο φυσικό περιβάλλον.

Το BORA περιγράφει τους ρινόκερους ως “λειτουργικά εξαφανισμένους”, που σημαίνει ότι τα λίγα ζώα που απομένουν δεν επαρκούν για να σώσουν το είδος τους από το θάνατο.

Ο θάνατος του Tam σημαίνει ότι απομένει μόνο ένας ριτοτάτης Σουμάτρας, ένα θηλυκό που ονομάζεται Iman και το οποίο μεταφέρθηκε στη Μαλαισία.

Το Παγκόσμιο Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή (WWF) θεωρεί ότι τα πλάσματα αυτά απειλούνται εξαιτίας της λαθροθηρίας και του κατακερματισμού των οικοτόπων.

Ο Ταμ πιάστηκε και τον έφεραν για να ζήσει στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Tabin του Sabah. Οι υπεύθυνοι ήλπιζαν να αναπαραχθεί με θηλυκούς ρινόκερους, αλλά αυτές οι ελπίδες ναυάγησαν, όταν ανακαλύφθηκε ότι οι δύο θηλυκοί ρινόκεροι στο Καταφύγιο ήταν στείροι.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των ειδών στη Μαλαισία έχουν επικεντρωθεί στην αναπαραγωγική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της γονιμοποίησης in vitro, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς.

Οι ρινόκεροι απειλούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο δυτικός μαύρος ρινόφανος, που είναι εγγενής στη δυτική Αφρική, κηρύχθηκε εξαφανισμένος το 2013 ενώ, ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος πέθανε πέρυσι, φέρνοντας τα είδη στο χείλος της εξαφάνισης.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα