Πεζοπορία και Ορειβασία: Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε

Πεζοπορία και Ορειβασία: Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε

Η πεζοπορία αποτελεί το τέλειο χόμπι τόσο για να διατηρηθείτε σε φόρμα σωματικά, όσο και για να ενδυναμωθείτε ψυχικά· η επαφή με τη φύση εξάλλου είναι γνωστό πως αποδεικνύεται βάλσαμο για την ψυχή μας. Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν βελτιωμένη μυϊκή δύναμη, κάρδιο- αναπνευστική λειτουργικότητα, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και υψηλών τιμών χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καλύτερη ποιότητα ύπνου, έλεγχος του σωματικού μας βάρους, πρόληψη και καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η ορειβασία είναι μια έντονης έντασης άσκηση και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι διαφέρει από την πεζοπορία. Η τελευταία περιλαμβάνει από μια σύντομη διαδρομή στην εξοχή μέχρι και πιο μακρινές διαδρομές ημερών. Η ορειβασία αφορά κυρίως στο σκαρφάλωμα μικρών ή μεγάλων όγκων βουνού με διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Ασχέτως της απόστασης ή της δυσκολίας, η καλύτερη στρατηγική για να ξεκινήσετε αυτή την ξεχωριστή συνήθεια είναι να ενημερωθείτε από έμπειρους επαγγελματίες, να εκπαιδευτείτε στην περίπτωση της ορειβασίας και ως αρχάριοι να μην πιέζετε τον εαυτό σας και τις αντοχές του. Στο χώρο που θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ μας, στη HELEXPO Αμαρουσίου, θα γνωρίσετε εκθέτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και θα βρείτε τον κατάλληλο ορειβατικό- πεζοπορικό εξοπλισμό. Εσείς τα μόνα που χρειάζεται να προσθέσετε μετά είναι η όρεξη να μάθετε και η διάθεση να ξεκινήσετε! Στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε κάποια βήματα-κλειδιά, που θα σας εγγυηθούν ότι θα απολαύσετε με ασφάλεια τη διαδρομή σας:

Μάθετε την ακριβή διαδρομή

Πριν οργανώσετε και ξεκινήσετε για πεζοπορία, μάθετε ακριβώς πώς είναι το μέρος που θα περπατήσετε. Κάντε μια έρευνα για τη μορφολογία του εδάφους, τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους. Μελετήστε τις δορυφορικές εικόνες από το σημείο, πού ξεκινά και πού σταματά η πορεία σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να υπολογίσετε και τον χρόνο περιπάτου, αλλά και τι θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας.

Ελέγξτε τον καιρό

Αν και ο καιρός είναι απρόβλεπτος, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να προβλεφθεί, ώστε να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις. Επιλέξτε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα πρόγνωσης και ελέγξτε τη θερμοκρασία, το ποσοστό πρόβλεψης για βροχή και την ταχύτητα του αέρα. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε και τον ανάλογο εξοπλισμό και ρουχισμό που θα χρειαστείτε. Αν ο καιρός προβλέπεται ακραίος, μην επιχειρήσετε να επισκεφθείτε εκείνη την ημέρα την εξοχή. Επιπλέον, αναζητήστε την ακριβή ώρα δύσης του ηλίου, ώστε να οριοθετήσετε χρονικά τη διαδρομή σας.

Ντυθείτε κατάλληλα

Προτιμήστε λεπτές στρώσεις εσωρούχων και ρούχων που απορροφούν την υγρασία, συνθετικά και όχι βαμβακερά, επειδή τα πρώτα τείνουν να στεγνώνουν γρηγορότερα. Δεν επιλέγουμε βαριά μπουφάν ή παντελόνια και ειδικά αν είναι χειμώνας, προτιμάμε τα ισοθερμικά. Απαραίτητα επίσης αξεσουάρ αυτής της εποχής είναι το κασκόλ, το σκουφί και τα σωστά γάντια. Αν είναι καλοκαίρι, δεν παραλείπουμε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο. Τέλος, η επιλογή των παπουτσιών είναι πολύ σημαντική· υπάρχουν στην αγορά ειδικά πεζοπορικά μποτάκια, τα οποία διαθέτουν αντιολισθητικές σόλες, είναι αδιάβροχα και σταθερά για τη στήριξη του αστράγαλου και του υπόλοιπου ποδιού. Είναι καλύτερα να μη βασίζεστε στα συνηθισμένα αθλητικά σας παπούτσια, αφού δεν είναι φτιαγμένα για βραχώδη και ανώμαλα εδάφη.

Κατάλληλος πεζοπορικός εξοπλισμός

Εκτός από τον κατάλληλο ρουχισμό, χρειάζεστε ένα κατάλληλο σακίδιο, το οποίο να μοιράζει σωστά το βάρος του στην πλάτη σας και να είναι αδιάβροχο. Επιπλέον, ακόμα κι αν είστε γυμνασμένοι, αν η διαδρομή σας περιλαμβάνει έστω και λίγο βραχώδες έδαφος, το μπατόν πεζοπορίας θα σας ανακουφίσει. Αντί να στηρίζεστε σε κλαδιά ή να κινδυνεύετε να γλιστρήσετε, το μπατόν θα σας προσφέρει επιπλέον ισορροπία και στήριξη, μην καταπονώντας έτσι και τα γόνατά σας. Όσον αφορά στα πόδια σας, στην αγορά κυκλοφορούν και ειδικές γκέτες, οι οποίες προστατεύουν από χιόνι, κρύο και νερό. Άλλα αντικείμενα που χρειάζεται να προσθέσετε στο σακίδιό σας είναι: έναν λεπτομερή χάρτη, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, ένα φορτισμένο κινητό, έναν φακό, σπίρτα, ένα σουγιά, μια σακούλα σκουπιδιών, ένα αντηλιακό, χαρτομάντιλα και μια σφυρίχτρα. Αν η διαδρομή σας είναι μεγάλη, σκεφτείτε να πάρετε έναν υπνόσακο μαζί σας ή μια μικρή κουβέρτα.

Φαγητό/ νερό

Μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, προσθέτουμε στη τσάντα μας οπωσδήποτε αρκετό νερό. Επίσης, επιλέξτε να πάρετε μαζί σας λίγα σνακ, που προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό σας και να τα καταναλώσετε σε περίπτωση που νιώσετε κάποια κούραση ή αδυναμία.

Ενημερώστε

Να ενημερώνετε πάντα τους φίλους και την οικογένειά σας για την ακριβή διαδρομή σας, τον χρόνο που θα ξεκινήσετε και την ώρα που έχετε υπολογίσει περίπου να επιστρέψετε. Δείξτε σε κάποιον το χάρτη και πληροφορήστε τον για το πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Μην παρεκκλίνετε από τη διαδρομή που έχετε σχεδιάσει. Επίσης, δεν ξεκινάμε ποτέ μόνοι μας, εκτός κι αν η διαδρομή είναι πολύ μικρή και σύντομη. Σε περίπτωση που έχετε σκύλο, αποτελεί και αυτός μια κατάλληλη συντροφιά. Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες σας φορές χρειάζεται να είναι πάντα με την παρέα κάποιου έμπειρου.

Προετοιμαστείτε σωματικά

Η πεζοπορία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά αν επιλέξετε πιο ακραίες καταστάσεις ή ορειβασία, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι σωματικά. Μην ξεκινήσετε αν νιώθετε έντονη κόπωση και σε περίπτωση που θέλετε να εγκαθιδρύσετε τη συνήθεια της πεζοπορίας, είναι πάντα καλό να είστε λίγο γυμνασμένοι. Αν επιλέξετε την ορειβασία, απαιτείται ειδική εκπαίδευση.

Επίγνωση των ικανοτήτων και των αντοχών σας

Εσείς περισσότερο από όλους γνωρίζετε τις αντοχές του οργανισμού σας. Μην τον πιέζετε παραπάνω απ’ όσο πρέπει, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να κυνηγήσετε ή κάπου που χρειάζεται να φτάσετε· ο σκοπός της πεζοπορίας είναι να σας χαλαρώνει και όχι να σας αγχώνει. Βρείτε το δικό σας ρυθμό και χωρίς να το αντιληφθείτε, θα βελτιωθείτε. Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας.

Σωστή απόσταση από τα ζώα της περιοχής

Κατά τη διαδρομή σας, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τόσο τη χλωρίδα, όσο και την πανίδα της περιοχής. Όμως, όσο φιλικό κι αν σας φαίνεται ένα ζώο, προτιμήστε να κρατήσετε κάποιες αποστάσεις. Τα ζώα γίνονται επιθετικά, αν νιώσουν ότι απειλούνται και εσείς θέλετε να αποφύγετε οποιαδήποτε δυσάρεστη εμπειρία τραυματισμού. Αυτός είναι και άλλος ένας λόγος που πρέπει να πεζοπορούμε πάντα με παρέα και όχι μόνοι μας. Μείνετε ασφαλείς, ώστε να απολαύσετε όλα τα οφέλη της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα