Από που πηγάζει η ανάγκη μας να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων;

Από που πηγάζει η ανάγκη μας να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων;

Στην Ελληνική κοινωνία, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο του κουτσομπολιού. Μας αρέσει να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων, να κρίνουμε επιλογές για τη ζωή των άλλων που εμάς δε μας αφορούν στο ελάχιστο.

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή πληγωθήκαμε από κάποιο σχόλιο που μάθαμε να έκανε κάποιος για εμάς πισώπλατα. Το κουτσομπολιό μπορεί και να πληγώσει, ακόμα και να δημιουργήσει προβλήματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό μας χώρο.

Έχουμε όμως αναρωτηθεί: για ποιο λόγο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο κουτσομπολιό; Για ποιο λόγο μερικοί άνθρωποι αισθάνονται χαρά όταν κατακρίνουν τους άλλους και γιατί υπάρχει αυτή η νοοτροπία μας στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα συνηθίζεται να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων, διότι και ιστορικά συνηθίζαμε να ερχόμαστε κοντά στους άλλους και μέσα σε δυσκολίες να καταπιανόμαστε με διάφορα ζητήματα ώστε να ξεχνιόμαστε.

Ο λόγος είναι απλός: Οι άνθρωποι ασχολούνται με τη ζωή των άλλων επειδή δε θέλουν να αντικρίσουν τα στραβά της δικής τους ζωής. Όταν δε θέλουμε να ασχοληθούμε με τα δικά μας προβλήματα, βρίσκουμε μία προσωρινή ανακούφιση με το να ασχολούμαστε με τα δικά μας προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Εάν αλλάξουμε την σκέψη μας, τότε θα αλλάξει και όλη μας η ζωή

Ένας ακόμα λόγος για τους οποίους οι άνθρωποι επιδίδονται στο κουτσομπολιό, είναι επειδή επιθυμούν μέσω του καυτηριασμού και της κατάκρισης, να μειώσουν ανθρώπους τους οποίους ενδόμυχα μπορεί και να φθονούν. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα, να σχολιάζει αρνητικά την καινούργια δουλειά ή τα ρούχα κάποιου άλλου προσώπου, επειδή τα φθονούν και θα ήθελαν να τα έχουν. Το κουτσομπολιό μπορεί να είναι μία προσπάθεια μείωσης ενός ανθρώπου που ενδόμυχα ο άλλος ζηλεύει και θέλει να πληγώσει εσκεμμένα.

Το κουτσομπολιό μπορεί να έχει μία ευχάριστη πλευρά, μπορεί να μας βοηθάει να ξεχνιόμαστε, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο άλλος άνθρωπος μπορεί να πληγωθεί πραγματικά πολύ σοβαρά και να του δημιουργηθούν όντως προβλήματα στην πορεία της ζωής του.

Αν δώσουμε περισσότερη βάση στη ζωή μας, θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις επιλογές των άλλων που δε μας αφορούν.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα