Philip Alston (ΟΗΕ): “Η αλλαγή του κλίματος είναι υπερβολικά δαπανηρή για να μην αναλάβουμε δράση”

Όταν ο Philip Alston, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισκέφθηκε την τελευταία φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, απαξιώθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα για την απογοητευτική του έκθεση σχετικά με τις συνέπειες της λιτότητας. Ήταν, κατά τα λόγια της κυβέρνησης, μια “εντελώς ανακριβής εικόνα της προσέγγισής μας στην αντιμετώπιση της φτώχειας” και μια “ελάχιστα αξιόπιστη τεκμηρίωση της Βρετανίας”.

Ο Alston, 69χρονος Αυστραλός μελετητής του διεθνούς δικαίου, δήλωσε πως το δημόσιο σχόλιο της κυβέρνησης ήταν ψευδές και ελπίζει ότι, η πιο πρόσφατη έκθεσή του, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια, θα ληφθεί σοβαρότερα υπόψη.

Η έκθεση, την οποία παρουσίασε ο Alston στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, διαπίστωσε ότι ο κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Με την τρέχουσα πορεία, η αλλαγή του κλίματος θα υπονομεύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, τα τρόφιμα, το νερό και τη στέγαση. Επίσης, θέτει σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η περιβαλλοντική κατανομή είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η πολιτική αυτού του αιώνα. Αυτό που είναι ίσως πιο τρομακτικό, όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος Kate Aronoff , δεν είναι οι τυφώνες ή τα κύματα καύσωνα, αλλά οι τρόποι με τους οποίους οι κοινωνίες επιλέγουν να αντιμετωπίσουν και να προετοιμαστούν για αυτές τις συνθήκες. Όπως αναφέρει ο Alston στην έκθεσή του, η περιβαλλοντική κατανομή πιθανόν να επιτείνει τις υπάρχουσες ανισότητες: οι πλούσιοι θα πληρώσουν για να ξεφύγουν από τη θερμότητα, την πείνα και τις συγκρούσεις και οι φτωχοί θα αφεθούν να υποφέρουν.

“Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι δημοκρατίες έχουν αποδείξει ότι είναι αρκετά απροετοίμαστες για να ανταποκριθούν στις κλιματικές αλλαγές, θα υπάρξουν πιέσεις προς αυταρχικές λύσεις “, λέει ο Alston.

Ωστόσο, ένα κύμα πράσινων κινήσεων καθώς και η έκρηξη της υποστήριξης των πράσινων κομμάτων στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, ανάγκασαν τα δεξιά κόμματα να αποφύγουν την άρνηση υπέρ πιο περιβαλλοντικών πολιτικών.

Διαβάστε επίσης: Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

“Η μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που προώθησαν τα εταιρικά συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να μετατρέψει την αλλαγή του κλίματος σε σημαντικό μέρος των πολιτιστικών πολέμων”, λέει ο Alston. Αντί να ασχοληθούν με την πραγματικότητα ενός πλανήτη που θερμαίνεται, «οι συντηρητικοί συνεχίζουν να επιδιώκουν το δικό τους καθαρά, οικονομικό συμφέρον».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μια έντονη διαφορά στη στάση απέναντι στην αλλαγή του κλίματος μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον και εκείνους που υποστηρίζουν τον Τζέρεμι Χαντ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις της YouGov. Λίγο πάνω από ένας στους δέκα υποστηρικτές του Hunt θα ήθελαν να δίνεται λιγότερη έμφαση στην αλλαγή του κλίματος – και αυτό αυξάνεται σε έναν στους τέσσερις, μεταξύ των υποστηρικτών του Johnson.

“Είναι πολύ της μόδας, για τους λαϊκιστές και τους συντηρητικούς γενικά, να εξαπολύσουν το θυμό τους στην αλλαγή του κλίματος, σαν να πρόκειται για ένα φάντασμα που δεν είναι αληθινό”, λέει ο Alston.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα