Από που πηγάζει η ανάγκη μας να έχουμε πάντα δίκιο;

Από που πηγάζει η ανάγκη μας να έχουμε πάντα δίκιο;

Αν αυτή η ερώτηση σ’ενοχλεί, τότε ισχύει για σένα. Η ανάγκη να έχουμε πάντα δίκιο είναι απόγονος μιας απαρχαιωμένης πατριαρχικής νοοτροπίας που βασίζεται στο νταηλίκι για να κρύψει την ανασφάλεια.

Με άλλα λόγια, όποιος χρειάζεται να έχει πάντα δίκιο, είναι αδύναμος.

Σαν τον οδηγό που ετοιμαζόταν να περάσει σε μια διασταύρωση με πράσινο, όταν είδε ένα άλλο αυτοκίνητο έτοιμο να παραβιάσει το κόκκινο. Ο πρώτος είχε προτεραιότητα κι έτσι συνέχισε να προχωρεί. Και οι δύο οδηγοί σκοτώθηκαν – αλλά το σημαντικό είναι ότι εκείνος είχε δίκιο.

Ένα βράδυ, έφερα μια βιντεοταινία στο σπίτι για να τη δούμε με τη σύντροφό μου. Όταν έβαλα την κασέτα στο βίντεο, το μόνο που βλέπαμε στην οθόνη ήταν χιόνι. «Ίσως θα πρέπει να καθαρίσουμε τις κεφαλές με την ειδική ταινία», πρότεινε εκείνη.

«Δεν μπορεί να φταίει αυτό», της είπα. «Αν ήταν βρώμικες οι κεφαλές θα βλέπαμε κάποια εικόνα. Θα πρέπει να έχει βγει κάποια από τις συνδέσεις». Άρχισα να σκαλίζω τις συνδέσεις και τα κουμπιά.

Αρκετά λεπτά αργότερα, εκείνη με ρώτησε: «Γιατί δε δοκιμάζεις να καθαρίσεις τις κεφαλές;»

Διαβάστε επίσης:Από το να έχετε δίκιο, καλύτερα να επιλέξετε την καλοσύνη!

Άρχισα να εκνευρίζομαι. Εκείνη δεν είχε ιδέα από ηλεκτρονικά, ενώ εγώ είχα. «Κάνε λίγη υπομονή», απάντησα. «Θα το φτιάξω».

Πέρασε αρκετή ώρα ακόμη, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, η κοπέλα με χτύπησε ελαφρά στον ώμο και μου έδωσε την κασέτα καθαρισμού των κεφαλών. «Νομίζω πως θα κάνει δουλειά», μου είπε σοβαρά.

Η τσαντίλα μου είχε φτάσει πια στα ύψη και είχα αρχίσει να κουράζομαι με τις ανόητες υποδείξεις της. Αποφάσισα λοιπόν να το κάνω για να την ξεφορτωθώ. Θα έβαζα την κασέτα καθαρισμού, θα έβλεπε ότι δεν είχε αποτέλεσμα και θα μπορούσα να προχωρήσω με τη σοβαρή δουλειά της επισκευής του μηχανήματος.

Έβαλα την κασέτα καθαρισμού να κάνει τον κύκλο της και βουαλά – καθαρή εικόνα αμέσως. Άουτς!

Αν και ήμουν βέβαιος ότι είχα δίκιο, είχα άδικο.

Όταν ξανασκεφτόμουν το σενάριο αργότερα, χάρηκα που είχα άδικο. Αν είχα δίκιο, δεν θα βλέπαμε ποτέ την ταινία εκείνο το βράδυ.

Πολλές φορές έχεις δίκιο και μερικές φορές δεν έχεις. Αν πρέπει να έχεις δίκιο, τότε έχεις αυτόματα άδικο. Χρειάζεται να είσαι ώριμος άνθρωπος για να κατέβεις από το βάθρο του δίκιου σου και να ακούσεις την άποψη κάποιου άλλου.

Αν η αφοσίωσή σου στην επιτυχία είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη σου να έχεις δίκιο, τότε θα νικήσεις – όχι εις βάρος κάποιου άλλου, αλλά μαζί του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα