Πιο βρώμικα τα κινητά τηλέφωνα από το καπάκι της τουαλέτας

Πιο βρώμικα τα κινητά τηλέφωνα από το καπάκι της τουαλέτας

Με έναν απλό τρόπο, η εταιρεία Υγιεινής στην Τουαλέτα πήρε δείγματα από τα κινητά τηλέφωνα των ιδιοκτητών τους και χρησιμοποιώντας μια συσκευή που φωτίζει τα ζωντανά μικρόβια όταν εμφανίζονται στην επιφάνεια, τα σκανάρισε καθώς επίσης, και ένα κάθισμα τουαλέτας που σκανάρισε με τον ίδιο τρόπο.

Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Το κάθισμα της τουαλέτας έδειξε 220 φωτεινά σημεία όπου συγκεντρώνονται τα βακτήρια, ενώ το μέσο κινητό έδειξε 1479 σημεία.
Τα περισσότερα βακτήρια βρέθηκαν σε κινητά που προστατεύονταν από δερμάτινες θήκες, με μικρόβια, 17 φορές περισσότερα από εκείνα που είχε το κάθισμα της τουαλέτας, χωρίς ωστόσο να πάνε πίσω και τα κινητά που προστατεύονταν από πλαστικές θήκες, αφού και αυτά, είχαν 6 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ύπαρξη τόσων πολλών μικροβίων στα κινητά μας τηλέφωνα οφείλεται στο ότι οι κάτοχοί τους τα παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα, εκθέτοντάς τα έτσι, στα αντίστοιχα μικρόβια του χώρου.
Σε έρευνα που έγινε με δείγμα 2.000 ατόμων, βρέθηκε ότι το 40% των ανθρώπων αυτών, έπαιρνε μαζί του στην τουαλέτα το κινητό, ενώ, μόλις το 20% το καθάριζε, όταν έβγαινε από την τουαλέτα.
Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη σε εργαζόμενους σε γραφεία, βρέθηκε ότι οι 2 από τους 5 παίρνουν μαζί τους το κινητό τους, όταν επισκέπτονται την τουαλέτα του γραφείου τους.

Ο καθηγητής βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν, Χιου Πένινγκτον, σχολίασε ότι «το να βρίσκεις μικρόβια στο κινητό σου είναι κάτι δεδομένο εφόσον έχεις καθημερινή σωματική επαφή μαζί του. Εφόσον μιλάμε για τα μικρόβια του ιδιοκτήτη του κινητού, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κάποια ασθένεια».

Αν και οι δηλώσεις του καθηγητή Χιου Πένινγκτον είναι καθησυχαστικές, ωστόσο, η έκθεση των κινητών τηλεφώνων μας στις τουαλέτες, ειδικά σε χώρους εργασιακούς ή άλλους, όπου τις επισκέπτονται πλήθος ανθρώπων και μάλιστα αγνώστων, προβληματίζει, για το αν θα πρέπει να παίρνουμε το κινητό μαζί μας, ακόμη και αν το καθαρίζουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από την τουαλέτα.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα