Plastic Free επιλογές για τα ποτά και το take away στην πόλη

Plastic-Free-Living-Plastic-Free-

Τα πράγματα με τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης ήταν ήδη πολύ άσχημα από τη δεκαετία του ’80 και κάθε δεκαετία γινόντουσαν χειρότερα. Και αυτό γιατί κάθε τι που προορίζεται για μία χρήση είναι ως επί το πλείστον πλαστικό.

Και ενώ δεν υπήρχε ακόμα καμία προστατευτική νομοθεσία για περιορισμό των επικινδύνων σακούλων από το σούπερ μάρκετ, κι ενώ η θαλάσσια ζωή στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τα υπόλοιπα πελάγη γινόταν όλο και πιο δυσοίωνη, μια νέα συνήθεια ξεπρόβαλε στη συνείδηση της χώρας η οποία πήρε διαστάσεις επιδημίας μέσα σ’ ένα καλοκαίρι.

Επρόκειτο για τους καφέδες freddo οι οποίοι έκαναν το φραπέ vintage, και λανσαρίστηκαν μέσα σε διάφανο, πλαστικό ποτήρι, με διαστημικό καπάκι για προστασία και, φυσικά, καλαμάκι.

Αν κάποιοι έβλεπαν την οικολογική καταστροφή που προξενούσαμε ως τότε με τα πλαστικά και αγωνίζονταν να περάσουν την Ανακύκλωση στις νομοθεσίες και τις συνειδήσεις της χώρας, μάλλον θα έζησαν στιγμές αγωνίας τύπου Κάφκα και Χίτσκοκ, όταν κατάλαβαν τι θα επακολουθούσε με τους freddo capouzzino και τους espresso…

Οι δεκαετίες πέρασαν κι εμείς, κάπως έχουμε αρχίσει να κατανοούμε γιατί πια τόσα πρόστιμα για τις χωματερές και τα πλαστικά. Με την παιδεία μας ακόμα σε πρώιμα –πολύ πρώιμα- στάδια όσον αφορά την οικολογία, (ακόμα δεν ξέρουμε τι ρίχνουμε σε έναν κάδο ανακύκλωσης και τι όχι), τολμάμε σιγά σιγά να κοιτάξουμε την καθημερινότητά μας και να αρχίσουμε από τον δικό μας καφέ και… το δικό μας καλαμάκι!

Το καλαμάκι στους καφέδες, στα ποτά και στα μπουκάλια με τ’ αναψυκτικά, ήταν must για αρκετό καιρό, τόσο που να κηρύξει υπό εξαφάνιση μερικούς ακόμα εκπροσώπους της πανίδας της Γης. Υπολογίστε μόνο σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, πόσοι καφέδες σερβίρονται με καλαμάκι… μερικές φορές και δύο καλαμάκια μαζί!

Σωστά, πρόκειται για τόνους πλαστικού, οι οποίοι πετιούνται σε σκουπίδια και υπονόμους, στις άκρες των δρόμων, μετά από λίγα λεπτά χρήσης. Το να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε καλαμάκι ευτυχώς, δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο το να σταματήσουμε να καπνίζουμε για παράδειγμα.

Για όσους όμως νιώσουν πως μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπτώματα εξάρτησης, τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Τώρα κυκλοφορούν καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων φτιαγμένα από μέταλλο, όπως τα μαχαιροπίρουνα ή από μπαμπού. Και σίγουρα θ’ ακολουθήσουν κι άλλες φαεινές ιδέες.

Στην Αθήνα υπάρχουν ήδη μαγαζιά που προσφέρουν καφέδες και φαγητά σε plastic free συσκευασίες. Ακολουθούν μερικά από αυτά. Θα χαρούμε αν συμπληρώσετε τη λίστα μας και με άλλα μαγαζιά που γνωρίζετε ότι φροντίζουν για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

1. Καταλαχού – Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια

Κάνει και έκπτωση στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα δικά τους πολλαπλών χρήσεων σκεύη για να αγοράσουν τα ροφήματα και τις σούπες τους.

2. Café 67 – Εμμ. Μπενάκη 67, 210 3801771

Οι πελάτες ενθαρρύνονται να προμηθευτούν τις πανάλαφρες και… επαναφορτιζόμενες με καφέδες ή όποιο άλλο «καύσιμο» επιθυμούν κούπες τους.

3. Μελικρίνη – Ασκληπιού 14, 2155458787

Με κάδο πλαστικών στην είσοδο για καλαμάκια και πλαστικά ποτήρια, και με βιοδιασπώμενες συσκευασίες από ζαχαροκάλαμο (μμμ!) και φοινικόφυλλα για take away, μεταλλικά καλαμάκια και ξύλινα μαχαιροπίρουνα, στη Μελικρίνη θα νιώσετε ότι το πλαστικό είναι παρελθόν.

4 Bamboo Vegan – Σόλωνος 102, 2103300018

Το πρώτο Vegan μπακάλικο της Ελλάδος. Σερβίρουν ήδη τους καφέδες τους σε πελάτες με το δικό τους σκεύος, και ομελέτες tofu και χούμους σε χάρτινα σκεύη. Τα μεταλλικά καλαμάκια θα προστεθούν σύντομα στον εξοπλισμό του καταστήματος.

Πηγή: Αθηνόραμα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα