Τα πλεονεκτήματα της ευγένειας

Τα πλεονεκτήματα της ευγένειας

Είσαι ευγενικός και ευγενική; Ξέρεις τι σημαίνει ευγένεια; Είναι καλό να είσαι ευγενικός ή είναι δείγμα αδυναμίας;

Λοιπόν, φίλε και φίλη, η ευγένεια είναι δύναμη.

Με τους ευγενικούς σου τρόπους λες στους άλλους πως έχεις τον έλεγχο και δεν έχεις γίνει μπαλάκι των υποχρεώσεων σε σημείο που να μην μπορείς ούτε να κρατήσεις την πόρτα ανοιχτή για αυτόν που μπαίνει μέσα σε ένα κατάστημα μετά από εσένα.

Δείχνεις αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τους συγκάτοικους του πλανήτη σου και ταυτόχρονα κάνεις και εκείνους να αισθάνονται σπουδαίοι.

Είτε λάβεις την ανταπόδοση άμεσα είτε έμμεσα, το σίγουρο είναι ότι θα τη λάβεις, γιατί στην τελική ανάλυση τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να αισθάνεται κάποιος σπουδαίος και σπουδαία.

Αν το καλοσκεφτείς, γι’ αυτό κάνουμε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας. Για να αισθανθούμε σπουδαίοι. Ας δούμε, τώρα, τι πετυχαίνουμε με την ευγένεια. Φωτίζεις την ημέρα των άλλων

Όταν είσαι ευγενικός, εμπνέεις και τους άλλους, και τότε και αυτοί με τη σειρά τους είναι ευγενικοί είτε σε εσένα είτε σε άλλους. Ένας όμορφος κύκλος. Αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου

Όταν έχεις τα νεύρα σου και είσαι μουντός, αισθάνεσαι και εσύ ο ίδιος άσχημα με τον εαυτό σου. Έτσι, λοιπόν, όταν είσαι ευγενικός ακόμα και σε καταστάσεις που θα είχες δίκιο να μην ήσουν, τότε θα γυρίσεις στο σπίτι σου με όμορφα συναισθήματα.

Ο κόσμος είναι μικρός.Ποτέ δεν ξέρεις αυτή η ευγένεια πώς θα σου γυρίσει. Το πιο πιθανό είναι πως ένα από αυτά τα άτομα στο οποίο ήσουν ευγενικός να το ξανασυναντήσεις στη ζωή σου, και τότε η ευγένειά σου θα καρπίσει.

Εμένα μου έχει τύχει, και μάλιστα σε μεγάλες πόλεις με εκατομμύρια κόσμο. Κάποτε προσφέρθηκα να βοηθήσω μια κυρία στο σούπερ μάρκετ και την ίδια κυρία την ξαναείδα μετά από μήνες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, και μάλιστα σε θέση που μπόρεσε να με εξυπηρετήσει άμεσα. Αξίζει να είσαι ευγενικός.

Υπάρχει και το κάρμα.

Ό,τι κάνεις γυρίζει. Προσωπικά, το πιστεύω. Όχι γιατί πιστεύω σε μαγικά, αλλά απλά, όταν κάνεις καλές πράξεις, θα έρθει η ώρα που θα λάβεις πίσω το αντίτιμο. Και υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό.

Όταν είσαι ευγενικός και ξέρεις ότι δίνεις κάτι σε συνανθρώπους μέσα από την ψυχή σου, γιατί απλά σου αρέσει να βλέπεις την έκπληξη και τη χαρά στα μάτια των άλλων, τότε αρχίζουν κι εκείνοι να μιμούνται τη συμπεριφορά σου. Αργά ή γρήγορα, αυτή η μίμηση θα επιστρέψει πάλι σε εσένα. Αποκτάς κύρος.

Με το να είσαι ευγενικός, ο κόσμος που σε ξέρει θα αρχίσει να συζητάει για την ευγένειά σου, και αυτό θα σου προσδώσει κύρος και σεβασμό. Θα γίνεις σημαντικός και θα σε ακούνε περισσότερο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ευγένεια είναι να δείχνεις στον άλλον ότι τον σέβεσαι. Δεν έχει καμία σημασία εάν συμφωνείς ή διαφωνείς στις αντιλήψεις και τρόπο ζωής του. Και εκεί ακριβώς είναι που η ευγένεια κάνει τη διαφορά.

Το να σέβεσαι κάποιον με τις λέξεις ή με τις κινήσεις σου είναι σαν να του λες ότι δεν παίζει ρόλο τι πιστεύει, πώς ντύνεται, ποια ηλικία έχει, αν είναι καλός ή κακός άνθρωπος και αν είναι ξένος ή γνωστός.

Το μοναδικό κριτήριο είναι ότι είναι άνθρωπος και μοιραζόσαστε τον ίδιο χώρο πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, την ίδια χρονική στιγμή, μέσα στα εκατομμύρια χρόνια που υπάρχει στη γη.

Είναι σπουδαία αίσθηση να βιώνεις την ύπαρξή σου κατά αυτόν τον τρόπο. Νιώθεις χαρά μόνο και μόνο που υπάρχεις. Και μάντεψε πώς μπορείς να το αποκτήσεις αυτό το συναίσθημα.

Ακριβώς. Το έχεις ήδη.

Αρκεί να μετατοπίσεις λίγο το πρίσμα σου και να δεις τον κόσμο και τη ζωή μαγική, και από εκεί θα αντλήσεις και την ευγένεια. Κάνε το. Αξίζει.

“Όταν συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως αυτοί είναι, τους κάνουμε χειρότερους. Όταν τους συμπεριφερόμαστε όπως θα μπορούσαν να είναι, τους βοηθούμε να γίνουν αυτό που είναι ικανοί να γίνουν”. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος)

 

Από το βιβλίο “Εγχειρίδιο ζωής για εφήβους και γονείς” του Τιμ Μπρουκς από τις εκδόσεις i write.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα