Αποκωδικοποιήθηκε το πλήρες γονιδίωμα του ρυζιού Μπασμάτι

Αποκωδικοποιήθηκε το πλήρες γονιδίωμα του ρυζιού Μπασμάτι

Αμερικανοί επιστήμονες αποκωδικοποίησαν για πρώτη φορά, το πλήρες γονιδίωμα της αγαπημένης ποικιλίας ρυζιού Μπασμάτι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο tanea.gr. Η αποκωδικοποίηση αυτή, θα βοηθήσει ώστε στο μέλλον να αναπτυχθούν ποικιλίες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία αλλά και στα βακτήρια επίσης.

Τη δημοσίευση έκαναν στο περιοδικό βιολογίας “Genome Biology”, οι ερευνητές του Κέντρου Γονιδιωματικής και Βιολογίας Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της εταιρείας Oxford Nanopore Technologies οι οποίοι μάλιστα, ανακάλυψαν ότι το ρύζι Μπασμάτι αποτελεί υβρίδιο ανάμεσα σε δύο άλλες ομάδες ρυζιού, της “japonica” της ανατολικής Ασίας και της «aus» του Μπαγκλαντές.

Το Μπασμάτι, η ονομασία του οποίου προέρχεται από την ινδική λέξη «αρωματικό», είναι ένας τύπος μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται στη Νότια Ασία (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν κ.λ.π.), η δε εξελικτική του ιστορία δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Η πρόσφατη αποκωδικοποίησή του όμως, πιστεύεται ότι θα βοηθήσει να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα γονίδια που κάνουν το ρύζι αυτό τόσο μοναδικό.

Το ρύζι Μπασμάτι έχει χρώμα λευκό και σχήμα μακρύσπερμο. Είναι αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Είναι ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση.

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη διατροφή για το 2019 σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες

Γενικότερα, το ρύζι σύμφωνα με την Wikipedia, είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), που απαντάται σε δύο είδη (Oryza sativa, Όρυζα η ήμερη και Oryza glaberrima, Όρυζα η λειοτάτη) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκόμενων θερμίδων παγκοσμίως. (Ο όρος “άγριο ρύζι” μπορεί να αναφέρεται σε άγρια είδη Όρυζα (Oryza), αλλά κατά κανόνα, αναφέρεται σε είδη του συγγενούς είδους Zizania, τόσο άγρια όσο και καλλιεργούμενα). Το ρύζι συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50 εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και 2-3 χιλιοστά διατομή.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα