Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνουμε γυμναστική

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνουμε γυμναστική

Το να βρούμε χρόνο να γυμναστούμε μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολο μερικές φορές. Ωστόσο εάν θέλουμε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα υπάρχουν μερικές ώρες της ημέρες που αξίζει να «πιεστούμε» λίγο για να γυμναστούμε καθώς φαίνονται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τον οργανισμό.

Οι πρωινές προπονήσεις έχουν… πλεονέκτημα

Η άσκηση το πρωί – ειδικά με άδειο στομάχι – είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε το αποθηκευμένο λίπος, καθιστώντας τη πρωινή γυμναστική ιδανική για απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ορμονική σύνθεση του σώματος το πρωί η οποία διαμορφώνεται έτσι ώστε για να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο, λέει ο Anthony Hackney, καθηγητής στο τμήμα άσκησης και αθλητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες, έχετε ένα «ορμονικό προφίλ» που θα σας βοηθήσει στον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους», λέει ο Hackney. Οι άνθρωποι έχουν φυσικά αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής ορμόνης το πρωί – και τα δύο εμπλέκονται στον μεταβολισμό – οπότε θα “αντλήσετε περισσότερη ενέργεια από τα αποθέματά του λίπους σας”, λέει ο Hackney. Αυτό μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Journal of Physiology διαπίστωσε ότι η άσκηση στις 7 π.μ. μπορεί να «μετατοπίσει» το ρολόι σας και να σας βοηθήσει να ξυπνάτε και να κοιμάστε νωρίτερα. Μερικές έρευνες δείχνουν ακόμη ότι είναι ευκολότερο να ακολουθήσετε υγιείς συνήθειες που ολοκληρώνονται το πρωί.

Ο πρωινός ιδρώτας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία και παραγωγικότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η πρωινή άσκηση είναι ιδανική για τη μείωση του στρες.

Ωστόσο εάν δεν είστε πραγματικά πρωινοί τύποι τότε μην πιεστείτε ιδιαίτερα καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αξίζει να ακούμε το σώμα μας και να το ακολουθούμε.

Άλλωστε εάν πιέζεστε για να γυμναστείτε το πρωί μπορεί τελικά να μην έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό διότι δεν θα αποδώσετε όπως θα αποδίδατε εάν ήσασταν πραγματικά έτοιμοι για εκγύμναση. “Μπορεί να ασκείστε, αλλά μπορεί να είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο έντασης που πραγματικά δεν ξοδεύετε την ενέργεια που χρειάζεται”, λέει ο Hackney.

Γι αυτό λοιπόν, αξίζει να θυμόμαστε πως ναι μεν το πρωινό κάρντιο μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο χρειάζεται πάντα να ακολουθείτε και τους ρυθμούς του οργανισμού σας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα