Ο Magnus Lindkvist είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της εποχής μας. Σε μια συνέντευξή του, ο Σουηδός ερευνητής εξηγεί ποιες θέσεις εργασίας θα αλλάξουν στο μέλλον αλλά και ποιες θα παραμείνουν.
Στις διαλέξεις και τα βιβλία του, Ο Magnus lindkvist προειδοποιεί: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ψηφιακή επανάσταση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε αυτή την εποχή και ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε και να προσπαθήσουμε όλοι μας ώστε, να μην χάσουμε την ανθρωπιά και τη συμπόνια μας».
Ένα άλλο που τονίζει ο Lindkvist είναι ότι, οι περισσότεροι ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι είναι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν πλέον, να κάνουν τη ζωή τους πιο αργή.
Σε σχέση με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ο Lindkvist πιστεύει ότι οι ελεγκτές θα εξαφανιστούν ενώ οι ιερείς θα παραμείνουν.
Πώς και γιατί, όμως, έβγαλε αυτό το συμπέρασμα;
Εξετάζοντας τους μελλοντικούς (ψηφιακούς) κόσμους στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της πίστης και της κοινωνιολογίας, ο Lindkvist συμπέρανε ότι:
Στο μέλλον, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να κάνουν χωρίς λογιστές παρά χωρίς οδοντίατρους και ιερείς.
Πράγματι, αν και η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο ικανή να χειριστεί τεράστια ποσά δεδομένων από ό, τι μπορεί να διαχειριστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει το έργο ακριβείας ενός οδοντιάτρου αρκετά γρήγορα. Για να μην αναφέρουμε την πνευματική βοήθεια που πρέπει να προσφέρει ένας ιερέας.
Διαβάστε επίσης: Εάν δεν μάθουμε να ζητάμε αυτό που θέλουμε δεν θα το κερδίσουμε ποτέ
“Ένας ιερέας μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που η Google δεν μπορεί να απαντήσει”.
Ο Lindkvist βλέπει μια ακόμη πρόκληση για εμάς τους ανθρώπους, όσον αφορά τη συμβατότητα μεταξύ της ταχείας τεχνολογικής προόδου, της συνεχιζόμενης κοινωνιολογικής αλλαγής και των μακροπρόθεσμων κλιματικών αλλαγών. Το πιστεύω του συνοψίζεται ως εξής: «Ο τροχός του χρόνου γυρίζει σε διαφορετικές ταχύτητες και πρέπει να είμαστε το “κιβώτιο ταχυτήτων”που συγχρονίζει αυτές τις διαφορετικές ταχύτητες».
Ποιοι είμαστε; Πώς ζούμε σήμερα; Πώς η ψηφιοποίηση αλλάζει τη ζωή μας;
Το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον απασχολεί την κοινωνία περισσότερο από ποτέ και είτε είναι κανείς μηχανικός, γιατρός, πολιτικός ή οτιδήποτε άλλο, ο καθένας μας, στην πραγματικότητα, αναζητά διαρκώς, απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα.