Ποιος είναι ο αληθινός σου εαυτός;

Ποιος είναι ο αληθινός σου εαυτός;

Ποιος Είναι ο Αληθινός σου Εαυτός;

Δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι το χονδροειδέστερο, το πρώτο στρώμα άγνοιας που πρέπει να διαπεράσουμε ξεκινώντας την πορεία της αναζήτησης της δικής μας αλήθειας.

Είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε ότι δεν εκφράζουμε τον αληθινό μας εαυτό.

Κατόπιν έρχεται ένα δεύτερο στρώμα άγνοιας και παραπλάνησης: εκλαμβάνουμε ως αληθινό εαυτό το κρυφό, καταπιεσμένο κομμάτι μας, εκείνο που κατά βάθος ήθελε να πει και να κάνει πράγματα τα οποία ο εξωτερικός εαυτός θα θεωρούσε «απρεπή, χυδαία και ανεπίτρεπτα».
Είναι εκείνες οι συμπεριφορές και τα λόγια που έχουν αρπακτικότητα, θράσος, αγένεια, βία, αισχρότητα και που αργοσαλεύουν κάτω από την επιφάνεια της συνείδησης, αλλά δεν τους ανοίγουμε την πόρτα για να περάσουν.

Όσοι συνειδητοποιούν την ύπαρξή τους έχουν σίγουρα πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος του εαυτού τους, στη σκιά τους.
Παρ΄όλα αυτά, ούτε αυτό το κομμάτι μας είναι το αυθεντικό. Κάτω ακόμα και από αυτό υπάρχει ένα άλλο. Το πνευματικό. Πιο βαθύ και πιο ευρύ, κάτω από τα στρώματα των πλαστών ταυτοτήτων μας, αναδύεται πιο αληθινό από όλα. Οι πνευματικές παραδόσεις επιμένουν πως δεν είμαστε το εγώ και το σώμα, αλλά πνεύμα. Είμαστε όντα υπερβατικά με υλικό ένδυμα. Αλλά το έχουμε ξεχάσει.
Αυτή είναι συμβολικά η μακριά νύχτα μέσα στην οποία έχουμε αποκοιμηθεί, η τριπλή νύχτα μέσα στην οποία έρχεται ο Ζευς για να δώσει ύπαρξη στον Υιό του.

Συνεπώς, ακόμα κι αν η συνείδησή μας βρίσκεται στο πιο βαθύ σκοτάδι, ακόμα κι αν είμαστε ταυτισμένοι με το εγώ, με το σώμα και τα πάθη του, η πραγματική μας φύση-ο πνευματικός μας Εαυτός, ως μόνος αληθινός- παραμένει ανεπηρέαστος, άτρωτος και αθάνατος, και αναδύεται πάντα από το σκοτάδι της άγνοιας και της λήθης κατά το ίδιο τρόπο που ο Ηρακλής συλλαμβάνεται μέσα στην τριπλή νύχτα και στο τρίσβαθο σκοτάδι.

Αυτός, ο γιος του Δία, ο υιός του Θεού, θα κάνει μεγάλα λάθη, θα περάσει δεινά, θα ξεπεράσει τις αδυναμίες του, θα φανερώσει τις δυνάμεις του, θα λυτρώσει και θα λυτρωθεί, και τελικά θα μεταβεί στο χώρο της αιωνιότητας, θα επιστρέψει στον Πατέρα.
Αυτή είναι η πορεία του. Αυτή και η δική μας.

Το παραπάνω απόσπασμα ήταν από το βιβλίο της Ιουλία Πιτσούλη “Ηρακλής – Ο Ήρωας Μέσα Μας”από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα