Ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος;

Ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος;

Ελευθερία. Μία λέξη σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη, μία λέξη για την οποία έχουν δοθεί αγώνες και τόσοι άνθρωποι έχουν θυσιαστεί. Μία λέξη που μέσα στην αξία και την ιερότητά της, τονίζει την κατάσταση του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να δρα και ζει αποδεσμευμένος από όλα εκείνα που τον πιέζουν και του δημιουργούν εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση.

Ποια όμως είναι η σημασία της λέξης ελευθερία; Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει αυτή η λέξη σε όλο της το βάθος και την έκταση;

Η ελευθερία σημαίνει την ικανότητα του ανθρώπου να δρα και να έχει συναίσθηση των πράξεων και των συνεπειών που αυτές έχουν. Ο ίδιος ο Φρόυντ είχε κάποτε γράψει πως ‘’οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιθυμούν στην πραγματικότητα την ελευθερία, διότι αυτή σημαίνει την ανάληψη ευθυνών; και οι περισσότεροι άνθρωποι την τρέμουν’’.

Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά ελεύθεροι, δεν είναι ευθυνόφοβοι. Αναλαμβάνουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος είναι αποδεσμευμένος από τα πάθη του. Οι καταχρήσεις, η εξάρτηση από το τσιγάρο και το αλκοόλ, τα χαρτιά, όλα αυτά δεν είναι απλές έξεις. Σταδιακά, καταστούν έναν άνθρωπο εξαρτημένο ο οποίος προβαίνει σε πράξεις αποκλειστικά και μόνο για να μη χάσει αυτές τις βλαβερές συνήθειες. Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι ελεύθερος από πάθη και άσχημες συνήθειες.

Η ελευθερία σημαίνει ακόμα την κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος έχει αποδεσμευτεί από τη γνώμη των άλλων. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι υπόδουλος της γνώμης των άλλων δεν είναι ελεύθερος: είναι φυλακισμένος της γνώμης τους, κόβει και ράβει τον εαυτό του ανάλογα με τις αντιλήψεις και τα θέλω των άλλων. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος αγαπάει αυτό που είναι και δεν εξαρτά την αυτοεκτίμηση και την αντίληψη για τον εαυτό του, από το τι θα πουν οι άλλοι.

Η ελευθερία δεν είναι μόνο η κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος δεν είναι φυλακισμένος. Είναι η κατάσταση στην οποία είμαστε ελεύθεροι από πάθη, εξαρτήσεις, γνώμες.

Μαρία Σκαμπαρδώνη- Δημοσιογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα