Οι πολύτιμες πέτρες zee για καλή υγεία και ζωή κυκλοφορούν ξανά στην αγορά

Οι πολύτιμες πέτρες zee για καλή υγεία και ζωή κυκλοφορούν ξανά στην αγορά

Η πέτρα zee είναι μια πολύ γνωστή διακοσμητική πέτρα στο Μπουτάν, το Θιβέτ και άλλα μέρη των Ιμαλαΐων. Μερικοί πιστεύουν ότι οι πέτρες αυτές έπεσαν στη γη, από τα κοσμήματα που φορούσαν οι Demi – Gods (απόγονοι θεότητας με θνητό, κατά τη μυθολογία, γνωστοί και ως ημίθεοι).

Λόγω των ιερών δυνάμεων που αποδίδονται στην πέτρα, το ζέι είναι ένα πολύ περιζήτητο. Λέγεται ότι, οι πέτρες zee φέρνουν τύχη και υγεία σε αυτούς που τις φορούν, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και γενικά, φέρνουν καλή ζωή στον κάτοχό τους.

Οι πέτρες αυτές χρησιμοποιούνται ως κοσμήματα, σε τελετουργίες και στην ιατρική.

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την προέλευση αυτών των πετρών. Μερικοί θιβετανοί μελετητές υποστηρίζουν πως οι χάντρες zee μεταφέρθηκαν κυρίως από το Zhangzhung, ένα βασίλειο στο δυτικό Θιβέτ, όταν ανακαλύφθηκαν από τον Songtsen Gampo, τον 32ο βασιλιά της δυναστείας Yarlung του Θιβέτ, στον 7ο αιώνα.

Η τέχνη της κατασκευής zee λέγεται ότι υπήρχε στο Zhangzhung και σε άλλα μέρη της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, είναι πλέον σχεδόν εξαφανισμένη και αυτό, καθιστά τις πέτρες zee περιορισμένες στην προσφορά, με αποτέλεσμα, η αξία τους να έχει εκτοξευθεί.

Λόγω της μεγάλη τους αρχαιότητας αλλά και λόγω της εξαφάνισης της τεχνικής κατασκευής των πετρών zee, επικράτησε στον κόσμο, η πεποίθηση ότι, οι πέτρες είναι φυσικές και όχι κατασκευασμένες από τον άνθρωπο.

Εκτός από τη θεωρία που ισχυρίζεται ότι οι πέτρες zee προέρχονταν από τα κοσμήματα των demi – gods υπάρχει και άλλη μία, που υποστηρίζει ότι οι πέτρες αυτές ήταν αρχικά, κινητά έντομα που στη συνέχεια απολιθώθηκαν, όταν ήλθαν σε επαφή με τους ανθρώπους.

Πάντως, οι μελετητές και οι ερευνητές, ισχυρίζονται ότ οι πέτρες zee είναι χαραγμένες χάντρες από αχάτη. Να σημειωθεί ότι, χαραγμένες χάντρες από αχάτη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, από την εποχή του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού.

Γιατί όμως, εξαφανίστηκε η τεχνική κατασκευής των zee;

Θιβετανοί μελετητές υποθέτουν ότι η τεχνική αυτή η οποία συσχετίστηκε περισσότερο με τη θρησκεία του Μπον, μάλλον παραμελήθηκε, μετά την επικράτηση της νέας πίστης του Βουδισμού στο Θιβέτ κατά τον 7ο αιώνα.

Επιπλέον, η τεχνική έμενε πιθανότατα ως οικογενειακό μυστικό για εμπορικούς λόγους, σε ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων, οδηγώντας σταδιακά, στην εξαφάνισή της, όταν οι οικογένειες ή οι φυλές σταμάτησαν να την ασκούν.

Όποια όμως και αν είναι η προέλευσή τους, δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε, σήμερα, παλιές χάντρες zee, σε σπίτια πλουσίων οικογενειών αλλά και σε θρησκευτικά ιδρύματα του Μπουτάν και άλλων περιχών των Ιμαλαΐων.

Οι χάντρες Zee βρίσκονται σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και σχέδια. Υπάρχουν χάντρες zee με λευκά σχέδια σε φυσικό σκούρο φόντο και μαύρα σχέδια σε ασπρισμένο φόντο.

Οι πολύτιμες πέτρες zee για καλή υγεία και ζωή κυκλοφορούν ξανά στην αγορά
Photo Credits: dzibeads.blogspot

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λευκά σχέδια δημιουργήθηκαν με το ψήσιμο αλκαλίων στις πέτρες από αχάτη. Στις χάντρες zee με λευκό φόντο, η πέτρα αρχικά λεύκανε με αλκάλιο και μετά, έμπαινε στη φωτιά. Στη συνέχεια, μαύρα σχέδια σχεδιάζονταν πριν μπουν και πάλι στη φωτιά.

Τα σχέδια, δεν δημιουργήθηκαν απλώς στην επιφάνεια αλλά, καθώς φαίνεται, χρησιμοποιήθηκε μια ειδική τεχνική για να τα χαράξει βαθιά μέσα στην πέτρα.

Η πολυτιμότερη πέτρα zee που υπάρχει είναι αυτή με χαραγμένα εννέα μάτια.

Οι πολύτιμες πέτρες zee για καλή υγεία και ζωή κυκλοφορούν ξανά στην αγορά
Photo Credits: Naomi Lindstrom Collection

Οι πέτρες που έχουν χαράγματα με σχέδια βάζων, χρησιμοποιούνται για τελετουργίες ή αποθηκεύονται στο κουτί πλούτου της οικογένειας , για να βελτιώσουν την περιουσία και τον πλούτο της.

Αν οι πέτρες έχουν υποστεί βλάβες, τότε, συνθλίβονται και προστίθενται σε άλλες ουσίες, προκειμένου να παρασκευαστούν φαρμακευτικά χάπια.

Η αξία των πετρών zee είναι πολύ μεγάλη. Μια μέση πέτρα πωλείται συνήθως για αρκετές χιλιάδες δολάρια, κυρίως σε πλούσιους κινέζους που αναγνωρίζουν την αξία τους και τις ιδιότητές τους.

Λόγω της αξίας τους, υπάρχουν κάποιοι που κατασκευάζουν απομιμήσεις και μάλιστα, για να μπορέσει κανείς να επαληθεύσει αν η πέτρα zee είναι αυθεντική, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να το κάνει. Για παράδεγμα, στο Μπουτάν, υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι που γνωρίζουν διάφορους τρόπους για να διακρίνουν μια παλιά αυθεντική χάντρα από μια σύγχρονη απομίμηση.

Σήμερα, οι πέτρες zee κυκλοφορούν ξανά στην αγορά και πολλοί ισχυρίζονται ότι ακόμα και οι απομιμήσεις τους, είναι επίσης αποτελεσματικές όσο και οι παλιές πέτρες zee.

Ωστόσο, τόσο με τις παλιές όσο και με τις νέες χάντρες zee σε ευρεία κυκλοφορία σήμερα, η σημασία και η χρήση των χαντρών zee είναι τόσο επίκαιρες όσο ποτέ.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα