Τα τρία μέρη αυτής της δεξιότητας είναι η ακρόαση, ο “κύκλος” και η “βουτιά”. Η ακρόαση σημαίνει ότι προσφέρετε στον ομιλητή το δώρο της ολοκληρωτικής προσοχής σας.
Ο “κύκλος” σημαίνει ότι ολοκληρώνετε έναν γύρο επικοινωνίας δείχνοντας ότι ακούσατε πραγματικά αυτά που σας είπε το άλλο άτομο. Μην προσπαθήσετε να θυμάστε τα πάντα: αν αφουγκράζεστε, θα έχετε ακούσει στ’ αλήθεια.
Η “βουτιά” σημαίνει ότι κάνετε έναν έλεγχο στον εαυτό σας, γνωρίζοντας πώς αισθάνεστε σε σχέση με αυτά που ακούτε.
Η άσκηση απαιτεί να δώσετε την ολοκληρωτική προσοχή σας στον ομιλητή, έχοντας συγχρόνως πλήρη επίγνωση των δικών σας συναισθημάτων.
Μέρος I: Μονόλογος
Το άτομο Α μιλάει για τέσσερα λεπτά χωρίς να διακόπτεται. Όταν μιλάτε εσείς, διατηρήστε κάποια ενσυνειδητότητα για το σώμα σας (αυτή είναι η “βουτιά”). Αυτά τα τέσσερα λεπτά είναι απόλυτα δικά σας, οπότε, αν τελειώσετε με όσα είχατε να πείτε, μπορείτε να μείνετε και οι δύο σιωπηλοί, και όταν έχετε να πείτε κάτι άλλο αργότερα, απλώς πείτε το.
Το άτομο Β ακούει. Όταν εσείς είστε ο ακροατής, η δουλειά σας είναι να προσφέρετε στον ομιλητή την πλήρη προσοχή σας ως δώρο, διατηρώντας παράλληλα κάποια ενσυνειδητότητα για το σώμα σας (αυτή είναι και πάλι η “βουτιά”). Του προσφέρετε το δώρο της προσοχής σας, χωρίς να χάσετε την επίγνωση του σώματός σας. Μπορείτε να δείξετε την αναγνώρισή σας, αλλά να μην το παρακάνετε. Μη μιλάτε παρά μόνο για να δείξετε ότι αναγνωρίζετε τα λεγόμενά του.
Μέρος ΙΙ: Διευκρίνιση
Μετά από αυτό, το άτομο Β επαναλαμβάνει στο άτομο Α όσα νομίζει ότι άκουσε. Το άτομο Β μπορεί να ξεκινήσει λέγοντας: “Αυτό που άκουσα να λες ήταν…”
Αμέσως μετά το άτομο Α παρέχει ανατροφοδότηση λέγοντας τι νιώθει ότι κατάλαβε ο Β (για παράδειγμα, αυτό που παρέλειψε, αυτό που παρερμήνευσε κ.λ.π). Οι δύο συνομιλητές κινούνται μπρος-πίσω μέχρι ο Α να θεωρήσει ότι έγινε απόλυτα κατανοητός από τον Β.
Αυτό το κάνουν για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ή μέχρι να κλείσουν έξι λεπτά (αυτός είναι ο “κύκλος”).
Στη συνέχεια τα δύο άτομα αλλάζουν θέσεις, έτσι ώστε ο Β να είναι ο ομιλητής και ο Α ο ακροατής.
Μετά την άσκηση, τα δύο άτομα αφιερώνουν τέσσερα λεπτά σε μια συζήτηση, σχολιάζοντας την εμπειρία τους.
Προτεινόμενα θέματα για συζήτηση:
– Η αξιολόγηση του εαυτού σας. Οι εντυπώσεις σας για τον εαυτό σας, τι σας αρέσει, τι θέλετε να αλλάξετε κ.λ.π.
-Μια δύσκολη περίσταση που βιώσατε πρόσφατα ή πριν από πολύ καιρό, για την οποία θέλετε να μιλήσετε.
– Οποιοδήποτε άλλο θέμα έχει νόημα για σας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan “Ψάξε μέσα σου” από τις εκδόσεις Πεδίο