Πως επιδρούν σε κάθε μας μέρα οι καινοτόμες αποκαλύψεις του Ζίγκμουντ Φρόιντ

enlightenment-14

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ γεννήθηκε στην Αυστρία στις 6 Μαΐου του 1856, και είναι ο θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης. Μιας επιστήμης που, μην έχοντας καμία σχέση εκ πρώτης όψεως με τους υπόλοιπους κλάδους της Ιατρικής, συμπεριλήφθηκε, παρά τις πάμπολλες διαφωνίες και ίντριγκες  –πράγμα σύνηθες στους επιστημονικούς κλάδους – άμεσα στη λίστα των ειδικοτήτων της.  Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ μας βοήθησε να κοιτάμε τον κόσμο από μέσα, όπως οι φιλόσοφοι αλλά και από τα όνειρα, όπως οι παραμυθάδες.

Πολλοί αυτοί που διαφωνούν με τα ευρήματά του και τις μεθόδους του, όμως πολύ περισσότερα τα αποτελέσματα που αυτές οι μέθοδοι φέρουν. Η έμπνευση για τις νέες μεθόδους είναι ατέλειωτη μέχρι και σήμερα, και η πηγή της ευχαρίστησης είναι αστείρευτη, παρά τον πόνο και τον κόπο για όσους διερευνούν τον ψυχικό τους κόσμο  αναλύοντάς τον, είτε χρήζουν ψυχικής ιατρικής περίθαλψης είτε όχι.

Ο Φρόιντ κατάφερε ν’ ανοίξει ένα παράθυρο ανάμεσα στην ψυχή μας και στην ζωή μας, στους εαυτούς μας στη σκέψη μας. Ως τότε, η συντριπτική πλειοψηφία του Δυτικού κόσμου, με την ψυχή του δεν είχε και πολλά πολλά. Ήταν κάτι που τηρούσε τις οδηγίες της εκκλησίας όσο πιο πιστά μπορούσε και θα ασχολιόταν μαζί της ο Θεός, μετά θάνατον. Ο Φρόιντ μας έδειξε πως η ψυχή μας όχι απλά έπαιζε ρόλο στην επίγειά μας κατάσταση αλλά κινούσε και τα νήματα από περιοχές του εαυτού μας που ως τότε μας ήταν εντελώς άγνωστες: Το Υποσυνείδητο και το Ασυνείδητο.

Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια μεγάλη ανακάλυψη, θα λέγαμε πως αυτά τα δύο, αδιαμφισβήτητα σήμερα, κομμάτια του εαυτού μας που ανακάλυψε και ονόμασε ο ψυχαναλυτής, είναι εφάμιλλα της ανακάλυψης της Νέας Ηπείρου από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ένας νέος, άγριος και περιπετειώδης κόσμος, γεμάτος κινδύνους και αμύθητους θησαυρούς, μέσα στον καθένα μας. Η ανθρωπότητα αποδέχτηκε την πρόκλησή του να κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά, από εκείνα τα αργά, βαριά της βήματα που της παίρνουν αιώνες ίσως και χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Τα αποφθέγματα της σοφίας που συνέλεξε μέσα από την πολύχρονη, ακάματη έρευνά του μέσα στις ψυχές των ανθρώπων, είναι φάροι μέσα στην καθημερινή  οδύσσεια του καθενός μας. Ο ίδιος παραδέχεται, με την ταπεινοφροσύνη εκείνου που πράγματι έψαξε πως ό,τι κι αν βρήκε, όπου κι αν τον οδήγησαν οι θεωρίες του και η πείρα του, ένας ποιητής είχε ήδη πάει εκεί.

Να μερικές από τις καινοτόμες αλήθειες του Ζίγκμουντ Φρόιντ που μας συνοδεύουν υποσυνείδητα καθημερινά:

1. Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων του της παιδικής του ηλικίας

2. Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια

3. Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασική οδός για την ερμηνεία του υποσυνειδήτου

4. Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας είναι συνετό να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση θα πρέπει να προέρχεται από την καρδιά

5. Οι άνθρωποι είναι δυνατοί μόνο όσο εκφράζουν μια δυνατή ιδέα. Γίνονται αδύναμοι όταν της αντιτίθενται

6. Ο άνθρωπος δε θα πρέπει να παλεύει να εξαφανίσει τα σύνδρομά του αλλά να συντονιστεί με αυτά, γιατί είναι αυτά που κατευθύνουν την επαφή του με τον κόσμο

7. Η ψυχική ανάπτυξη του ατόμου είναι μια σύντομη επανάληψη της πορείας ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους

8. Η Ψυχανάλυση δεν είναι πια ένα προϊόν αυταπάτης. Έχει γίνει ένα πολύτιμο μέρος της πραγματικότητας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα