Πώς να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ακόμα κι αν έχουμε πολυάσχολη ζωή

Πώς να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ακόμα κι αν έχουμε πολυάσχολη ζωή

Παρά τη σημασία της, μπορεί να μας φαίνεται σχεδόν αδύνατο να βρούμε χρόνο για μάθηση, είτε πρόκειται για την προσωπική μας εξέλιξη, την περαιτέρω τελειοποίηση της τέχνης μας, είτε για να μάθουμε κάτι νέο.

Έχουμε την εργασία μας – από project, meetings και συνέδρια – μαζί με την οικογένεια, τις δουλειές του σπιτιού, τις οικονομικές υποχρεώσεις και δεν πρέπει να παραλείπουμε και τα απρόβλεπτα γεγονότα που εμφανίζονται από το πουθενά και στα οποία χρειάζεται να ανταποκριθούμε.

Αν είστε πολυάσχολοι, αλλά ξέρετε πως χρειάζεστε χρόνο για να αφιερωθείτε και στη μάθηση, πώς θα το καταφέρετε;

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ήδη προσπαθήσει να κάνετε τη μάθηση αναπόσπαστο μέρος της ζωής σας, αλλά μάλλον δεν θα τα έχετε καταφέρει. Πού και πού, θα νιώθετε την ανάγκη να βυθιστείτε σε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα διαδικτυακό μάθημα ή να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο που συνεχώς αναβάλετε.

Αντιμετώπιζα τα ίδια προβλήματα στο παρελθόν και, αν και υπάρχουν ορισμένα κόλπα, όλα τελικά βασίζονται σε κάποια βασικά βήματα, που πετυχαίνουν αν έχετε πάρει σοβαρά το ζήτημα της μάθησης, ως μέρος της αυτοεξέλιξής σας.

Δώστε προτεραιότητα στη μάθηση

Η πραγματικότητα είναι πως οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο τα έχουν καταφέρει επειδή δίνουν προτεραιότητα στη μάθηση. Για την ακρίβεια, συνεχώς εξελίσσουν την τέχνη και την εργασία τους γιατί επιθυμούν βαθιά να τελειοποιήσουν κάθε πλευρά τους.

Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα σημεία της στρατηγικής. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε – οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δίνουν προτεραιότητα στη μάθηση και είναι τρελοί για γνώση, κάτι που τους βοηθά να εξελιχθούν προσωπικά ή να τελειοποιήσουν την τέχνη τους.

Πριν λοιπόν μπείτε στη διαδικασία να κάνετε τη μάθηση μέρος της ζωής σας, χρειάζεται να την χειριστείτε με τη δέουσα σημασία. Χρειάζεται να σκαρφιστείτε τρόπους να βρείτε καθημερινά χρόνο γι’ αυτή, όπως ένα ραντεβού που δεν πρέπει με τίποτα να ακυρώσετε. Αν δεν είναι αρκετά σημαντικό για εσάς και είστε πολυάσχολοι, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Αυτή είναι η αλήθεια.

Συνδέστε τη μάθηση και την τελειοποίηση της τέχνης σας με την επιτυχία

Τώρα που γνωρίζετε την αλήθεια για την κατάσταση, μπορεί να αναρωτιέστε: «Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αλλά πώς ακριβώς δίνω προτεραιότητα στη μάθηση;». Γιατί το γεγονός ότι θα το πούμε δεν σημαίνει ότι θα το ακολουθήσουμε τελικά. Γι’ αυτό, χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να συνδέσετε τη μάθηση και την τελειοποίηση της τέχνης σας άμεσα με την προσωπική σας επιτυχία.

Αν μπορείτε με επιτυχία να δημιουργήσετε αυτό το είδος σύνδεσης, θα δώσετε σχεδόν αυτόματα προτεραιότητα στη μάθηση με ελάχιστη προσπάθεια. Και θα εμμείνετε σε αυτή μακροχρόνια.

Πώς ακριβώς το κάνετε αυτό; Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε τι σας έχει προσφέρει στο παρελθόν η μάθηση. Τι μάθατε στο παρελθόν που σας βοηθά στο σήμερα; Πώς θα ήταν η ζωή και η καριέρα σας αν δεν είχατε μάθει όλα αυτά; Τώρα, σκεφτείτε τα νέα πράγματα που μπορείτε να μάθετε και πώς μπορούν να σας εξυπηρετήσουν στο μέλλον.

Η ιδέα είναι ότι χρειάζεται να τραβήξετε μια πολύ καθαρή γραμμή που να συνδέει τις γνώσεις με την πρακτική ζωή, την πραγματικότητά σας. Όσο περισσότερο ξεκαθαρίζετε αυτή τη σύνδεση στο μυαλό σας, τόσο πιθανότερο είναι να εμμείνετε σε μια συνήθεια που θα περιλαμβάνει τη μάθηση.

Βελτιώστε τις τεχνικές μάθησης

Αφού έχετε κάνει τη σύνδεση αυτή στο νου σας και έχετε βρει πανίσχυρα κίνητρα να αφιερώσετε χρόνο στη γνώση, ανακαλύψτε πρακτικούς και εύκολους τρόπους να μαθαίνετε. Χρησιμοποιήστε podcasts, audiobooks (ακουστικά βιβλία) και διαδικτυακά προγράμματα που σας διευκολύνουν να μαθαίνετε σχεδόν όπου κι αν βρίσκεστε.

Matt Valentine

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα