Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν καλύτερα την παρούσα στιγμή;

Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν καλύτερα την παρούσα στιγμή;

Για μένα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας. Για σκεφτείτε το. Αν μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα την παρούσα στιγμή και μετά κάνατε το ίδιο με κάθε στιγμή στο μέλλον, η ζωή θα κυλούσε ομαλά, θα ήσασταν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί – και, το σημαντικότερο, δεν θα σας αναστάτωναν καθόλου οι δυσάρεστες και ενοχλητικές καταστάσεις.

Πολύ συχνά περνάμε τον χρόνο μας ευχόμενοι οι στιγμές μας να ήταν διαφορετικές, και παραπονιόμαστε, στενοχωριόμαστε ή νιώθουμε οίκτο για τον εαυτό μας.
Αν όμως σκεφτούμε σοβαρά αυτό που κάνουμε, θα αντιληφθούμε ότι το να περνάμε τον καιρό μας με αυτό τον τρόπο δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλά και τελείως αντιπαραγωγικό!

Από τη στιγμή που υιοθετήσετε αυτή τη στρατηγική, θα παρατηρήσετε να συντελείται μια άμεση αλλαγή.

Όποτε αισθάνεστε αγχωμένοι ή εξουθενωμένοι στη δουλειά σας, θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα: “Τι ακριβώς κάνω αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;”
Σκέφτεστε κάτι που σας προκαλεί άγχος; Υπενθυμίζετε για άλλη μια φορά στον εαυτό σας πόσο πολύ πνιγμένοι είστε στη δουλειά; Δικαιολογείτε με τη σκέψη σας το “δικαίωμά σας να είστε εκνευρισμένοι;” Ενισχύετε μια αρνητική σκέψη; Ή χρησιμοποιείτε την παρούσα στιγμή προς όφελός σας; Ακολουθούν η σκέψη και η συμπεριφορά σας θετική κατεύθυνση; Επιδιώκετε την εύρεση μιας λύσης;

Ξεκίνησα να εφαρμόζω αυτή τη στρατηγική αρκετά χρόνια πριν και ανακάλυψα κάτι πραγματικά θαυμάσιο: όποτε έχω αρνητική κι απαισιόδοξη διάθεση ή όποτε νιώθω εξουθενωμένος, μπορώ να βελτιώσω την κατάστασή μου κάνοντας αυτή την ερώτηση.
Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, κάθε φορά που ένιωθα εξουθενωμένος, έχανα τον χρόνο μου σκεπτόμενος όλα εκείνα που με έχουν κουράσει αντί να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα ή να προσπαθήσω να βρω κάποια λύση για το πρόβλημα της κούρασης μου.

Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε όταν δεν παίρνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε από την τρέχουσα στιγμή, επιτρέπετε στα μικροπράγματα να σας βασανίζουν!
Ότι σκέφτεστε όλα αυτά που σας ενοχλούν και όλα αυτά που κάνατε λάθος στη ζωή σας.
Ευτυχώς όμως ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Όταν αντλείτε το καλύτερο από κάθε στιγμή, είναι απίθανο να βασανίζεστε για μικροπράγματα, γιατί έχετε εστιάσει την προσοχή σας στην εξεύρεση λύσεων και στην ευχαρίστηση, αντί να επικεντρώνεστε στα προβλήματα και στις ανησυχίες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson “Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα