Πώς να οικοδομήσουμε μια “δεμένη οικογένεια”

Συστημική Αναπαράσταση - Τι είναι και πως λειτουργεί

Αγαπητοί γονείς,
Η οικοδόμηση μιας δεμένης οικογένειας είναι ένα συναρπαστικό αλλά συνάμα δύσκολο ταξίδι. Σας συμβουλεύω να μην περιμένετε ότι η όλη διαδικασία της ανατροφής ενός παιδιού θα εξελιχθεί ομαλά.

Θα υπάρξουν εμπόδια και παρεκκλίσεις, προβλήματα που θα έρχονται και θα παρέρχονται. Και το να είμαστε δεμένοι μεταξύ μας δεν σημαίνει να είμαστε τέλειοι. Σημαίνει, να αγαπάμε ο ένας τον άλλο παρά τις ατέλειές μας.

Να θυμάστε ότι η θετική ανατροφή σας καλεί να λειτουργείτε συνειδητά και να εξελίσσεστε, αλλά δεν απαιτεί τελειότητα. Δεν θα είστε τέλειοι γονείς, ούτε τα παιδιά σας θα είναι τέλεια, αυτό ωστόσο δεν αποτελεί πρόβλημα!

Ευτυχώς, η άνευ όρων αγάπη και κατανόηση που προσφέρετε στο παιδί σας μέσω της θετικής ανατροφής προσφέρεται από τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας και σ’ εσάς. Όταν γλιστράτε και πέφτετε, βοηθάτε ο ένας τον άλλο να σηκωθείτε και να συνεχίσετε την πορεία σας.

Σας προτρέπω να έχετε πάντα μαζί σας μια φωτογραφία του παιδιού σας από τον καιρό που ήταν μωρό. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, να κοιτάζετε αυτή τη φωτογραφία.

Όταν το παιδί σας κάνει τα νεύρα σας κουρέλι, όταν αισθάνεστε ότι δεν αντέχετε άλλο, πάρτε τη φωτογραφία του και κοιτάξτε την. Δείτε τα μάτια του και θυμηθείτε την αίσθηση όταν τα κοιτάξατε για πρώτη φορά, όταν αυτά σας κοίταξαν για πρώτη φορά και σας έκοψαν την ανάσα: είναι τα ίδια όμορφα μάτια τα οποία κοιτάζετε σήμερα.

Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορεί να μην συμφωνούν με τις επιλογές σας στην ανατροφή των παιδιών. Μπορεί να θεωρούν ότι θα έπρεπε να είστε πιο σκληροί, μπορεί να νομίζουν ότι τα κακομαθαίνετε. Να είστε βέβαιοι όμως ότι κανείς δεν είχε άσχημη εξέλιξη επειδή οι γονείς του, του έδειχναν την έγνοια και το ενδιαφέρον τους.

Ξεχάστε ό,τι σας λένε και παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην αποστολή σας να οικοδομήσετε μια δεμένη οικογένεια. Δεν ισχύουν έννοιες όπως “υπερβολική αγάπη” και “υπερβολική προσοχή” όταν πρόκειται για τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας.

Προσφέρετέ τους τα κάθε μέρα, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο.

Δεν έχω όλες τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μου απευθύνουν, αλλά έχω μια λύση για όλα σχεδόν τα προβλήματα στη ζωή: την αγάπη.

Να αγαπάτε τους δικούς σας ανθρώπους. Ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας – αυτοί είναι οι άνθρωποί σας. Να τους αγαπάτε και να μη διστάζετε να δείχνετε την αγάπη σας.

Μια ζωή γεμάτη αγάπη είναι μια καλή ζωή.Σας υπόσχομαι ότι ποτέ δεν θα μετανιώσετε που δώσατε την αγάπη σας.

Μια τελευταία συμβουλή. Όταν τη νύχτα βάζετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι, να θέτετε στον εαυτό σας ένα απλό ερώτημα: “Πήγαν οι δικοί μου απόψε για ύπνο νιώθοντας ότι τους αγαπούν και τους εκτιμούν;”

Εάν η απάντηση είναι “όχι”, σηκωθείτε και κάντε κάτι γι’ αυτό ή τουλάχιστον αποφασίστε ότι την επόμενη νύχτα η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

Εάν η απάντηση είναι “ναι”, “ναι, οι δικοί μου πήγαν για ύπνο απόψε νιώθοντας ότι τους αγαπούν και τους εκτιμούν”, τότε κοιμηθείτε ήρεμα, αγαπητοί γονείς. Τα πάτε μια χαρά.

Με αγάπη και ευγνωμοσύνη

Rebecca Eanes

Απόσπασμα από το βιβλίο ” Θετικοί γονείς ευτυχισμένα παιδιά” της Rebecca Eanes από τις εκδόσεις Πεδίο

 

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα