Πώς να προετοιμάσουμε το παιδί μας κατάλληλα για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Πώς να προετοιμάσουμε το παιδί μας κατάλληλα για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Η έναρξη του σχολείου μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για τα παιδιά. Κάθε παιδί διστάζει να πάει κάπου καινούργια και να δει ανθρώπους που δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν. Πολλά παιδιά, μπορούν να αισθανθούν ανασφάλεια την πρώτη μέρα του σχολείου καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που αφήνουν την ασφάλεια τους σπιτιού τους για τόσες πολλές ώρες. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένοι χρήσιμοι τρόποι που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί σας κατάλληλά για την πρώτη μέρα του σχολείου:

1. Ενημερώστε το παιδί σας πώς θα είναι το πρόγραμμά του. Πείτε του τι ώρα αρχίζει και τελειώνει το σχολείο κάθε μέρα.
2. Ρωτήστε το παιδί σας για τα συναισθήματά του – τόσο τον ενθουσιασμό όσο και τις ανησυχίες – σχετικά με την έναρξη του σχολείου.
3. Επισκεφτείτε το σχολείο με το παιδί σας για να δείτε τη νέα του τάξη και να γνωρίσετε τον νέο του δάσκαλο πριν ξεκινήσει επίσημα το σχολείο.
4. Επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης σχολείου. Τονίστε του για παράδειγμα ότι θα είναι διασκεδαστικό και ότι μπορεί να κάνει νέους φίλους.
5. Ενημερώστε το παιδί σας ότι όλα τα παιδιά είναι νευρικά για την πρώτη ημέρα του σχολείου και ότι δεν πειράζει να αισθάνεται περίεργα.
6. Αφήστε ένα σημείωμα στο κουτί του παιδιού σας που θα του θυμίζει ότι το σκέφτεστε ενώ είναι στο σχολείο.
7. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι εάν προκύψουν προβλήματα στο σχολείο, θα είστε εκεί για να τους βοηθήσετε να τα επιλύσετε.
8. Προσπαθήστε να κανονίσετε μια συνάντηση με το παιδί και έναν συμμαθητή του πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, ώστε να έχει ήδη έναν φίλο όταν ξεκινά το σχολείο.
9. Εάν αυτό είναι εφικτό, αφήστε το παιδί σας να περπατήσει μέχρι το σχολείο.
10. Μάθετε για τις δραστηριότητες μετά το σχολείο στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει το παιδί σας. Το να έχει κάτι να περιμένει το παιδί σας μετά τις σχολικές ώρες, είναι κάτι που θα το κάνει να δει το σχολείο με πιο θετική ματιά.

Πηγές: Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Φροντίδα για το παιδί σας σχολικής ηλικίας: 5-12 ετών, από τον Edward L. Schor (Bantam, 1999)

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα