Πως να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Πως να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Ο Carl Pickhardt, ψυχολόγος και συγγραφέας 15 βιβλίων για γονείς και παιδιά, λέει ότι ένα παιδί που δεν έχει αυτοπεποίθηση θα είναι απρόθυμο να δοκιμάσει νέες προκλήσεις επειδή φοβάται να αποτύχει ή να απογοητεύσει άλλους.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά, να γίνουν φοβικοί ενήλικες και αυτό να τα αποτρέψει από μια επιτυχημένη καριέρα.

«Οι εχθροί της εμπιστοσύνης είναι η αποθάρρυνση και ο φόβος», λέει. Έτσι, ως γονέας, είναι δική σας δουλειά να ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε το παιδί σας καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες εργασίες.

Πως θα το πετύχουμε αυτό;

Εκτιμήστε την προσπάθεια, ανεξάρτητα από το εάν κερδίσουν ή χάσουν

Το ταξίδι, είναι πάντα πιο σημαντικό από τον προορισμό. Αξίζει λοιπόν, να θυμάστε πάντα, πως χρειάζεται να χειροκροτάτε το παιδί σας, είτε εάν έβαλε το νικητήριο γκόλ, είτε εάν «έφαγε» το γκολ που καθόρισε την ήττα της ομάδας.

Ενθαρρύνετε κάθε πρακτική ανάπτυξης ικανοτήτων

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκήσει οτιδήποτε το ενδιαφέρει – αλλά κάντε το χωρίς να ασκήσετε υπερβολική πίεση σε αυτά.
Η Harmony Shu, ένα κορίτσι θαύμα, με εξαιρετικές ικανότητες στο πιάνο, είπε στην Ellen DeGeneres ότι άρχισε να ασκείται όταν ήταν μόλις 3 ετών.

Αφήστε τους να λύσουν προβλήματα από μόνα τους

Εάν κάνετε τη σκληρή δουλειά για το παιδί σας, τότε δεν θα αναπτύξει ποτέ τις ικανότητες ή την αυτοπεποίθηση να καταλάβει μόνο του προβλήματα
Με άλλα λόγια, καλύτερα το παιδί σας να πάρει μερικά B και Γ αντί για A, αρκεί να μαθαίνει πώς να λύσει τα προβλήματα των μαθηματικών μόνο του.

Ενθαρρύνετε την περιέργειά τους

Μερικές φορές η ατελείωτη ροή ερωτήσεων ενός παιδιού μπορεί να είναι κουραστική, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνεται.
Ο Paul Harris από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε στο The Guardian ότι η υποβολή ερωτήσεων είναι μια χρήσιμη άσκηση για την ανάπτυξη ενός παιδιού, διότι σημαίνει ότι συνειδητοποιούν ότι “υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουν … ότι υπάρχουν αόρατοι κόσμοι γνώσεων που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ.”

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα