Πώς να βοηθήσεις το σκυλί σου να καταλάβει τι θέλεις

arachovitis

Βοήθησε το σκυλί σου να καταλάβει Τι θέλεις με Σωστό τρόπο!!!
Χτίζοντας τις Συμπεριφορές & τον Χαρακτήρα του Σκυλιού σου!

Πάντα να θυμάστε: ενώ εσείς γνωρίζετε τι θέλετε να κάνει το σκυλί σας , αυτό δεν έχει την παραμικρή ιδέα (στην αρχή) γύρω από τα σχέδιά σας και τους στόχους σας. Και ούτε εσείς μπορείτε να του το εξηγήσετε , μιας και τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν την ανθρώπινη γλώσσα, αλλά ούτε και οι άνθρωποι την σκυλίσια.

Σκεφτείτε για ένα λεπτό πως θα νοιώθατε, αν βρισκόσασταν μόνος σε μια ξένη χώρα. Δεν μιλάτε την γλώσσα και κάποιος (ένας ντόπιος) προσπαθεί να σας πει να κάνετε κάτι. Τι θα σας έκανε να νοιώσετε καλύτερα: κάποιος που συνεχίζει να σας μιλάει χωρίς παύση, σας γραπώνει από τα χέρια και σας τραβολογάει εδώ και εκεί, σχετικά χαλαρά στην αρχή αλλά όλο και πιο βίαια στην συνέχεια γιατί εσείς συνεχίζεται να μην καταλαβαίνεται τι θέλει; ‘H ένας ευγενικός διερμηνέας που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε με ηρεμία και βήμα – βήμα; Το δεύτερο φυσικά θα το εκτιμούσατε δεόντως. Να είσαστε σίγουρος ότι και το σκυλί σας νοιώθει το ίδιο στον κόσμο μας.
Συνεπώς, είναι καθήκον σας να παρουσιάζεται τις καινούργιες προκλήσεις (ασκήσεις-συμπεριφορές) με σταδιακό τρόπο (βήμα βήμα). Να είσαστε υπόδειγμα υπομονής. Προσπαθήστε να διδάσκετε το σκυλί σας χωρίς (καθόλου) να το ακουμπάτε, να το τραβάτε ή να το σπρώχνετε προς την σωστή θέση Ποτέ μην τραβάτε το λουρί ή το περιλαίμιό του. Αν ο χώρος είναι ασφαλής (περιφραγμένος) , καλύτερα να εκπαιδεύετε το σκυλί χωρίς το λουρί του (τα πιο πάνω είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής καλού εκπαιδευτή).

Με ένα παιχνίδι, μια λιχουδιά στο χέρι σας, μπορείτε να οδηγήσετε το σκυλί σας στην θέση που το θέλετε. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να πετύχετε κάτι για αρχή. Αν όμως η επικοινωνία με τα ζώα, καθώς και η ψυχολογία τους, σας “ερεθίζει”, τότε να μάθετε τα μυστικά της εκπαίδευσης ζώων με την καθοδήγηση ενός φιλόζωου θετικού εκπαιδευτή σκύλων που έχει πλήρη γνώση του πως τα σκυλιά μαθαίνουν ευχάριστα και καλύτερα. Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν το σκυλί να ακονίζει το μυαλό του και από μόνο του να βρίσκει και να καταλαβαίνει αυτό που θέλουμε να του μάθουμε.

Ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική σας ικανότητα, πάντοτε φροντίστε να κρατάτε τις απαιτήσεις σας απλές και μικρές στην αρχή. Μην περιμένετε θαύματα να συμβούν σε μια μέρα. Απεναντίας επιβραβεύσετε κάθε μικρή βελτίωση, κάθε βηματάκι προς το τελικό αποτέλεσμα.

———

Ο Γιάννης Αραχωβίτης πρωτοέφερε την θετική εκπαίδευση σκύλων στην Ν. Ευρώπη (www.stardogs.gr). Σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές ζώων στον κόσμο και διεξάγει Σεμινάρια Εκπαιδευτών σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα