Πώς να προσδιορίσετε τα οφέλη της απώλειας

Πώς να προσδιορίσετε τα οφέλη της απώλειας

Η εύρεση οφέλους στην απώλεια και στο τραύμα μόλις περάσει αρκετός χρόνος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δώσετε νόημα και σημασία στα γεγονότα, ώστε να τα βάλετε στη θέση τους και να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την ταυτοποίηση οποιασδήποτε “θετικής πλευράς”, αυτό μπορεί να ανοίξει τις πόρτες σε μονοπάτια και ευκαιρίες που ίσως γίνουν πηγές νοήματος αλλά και ικανοποίησης στη ζωή αργότερα.

Βοηθώντας άλλους με παρόμοιες εμπειρίες, δημιουργώντας ευαισθητοποίηση σχετικά με ασθένειες, κοινωνικά προβλήματα ή άλλους κινδύνους, ιδρύοντας ιδρύματα στη μνήμη αυτών που χάσαμε, γράφοντας για τα γεγονότα και δημιουργώντας τέχνη και παραστάσεις γι’ αυτά και συμμετέχοντας σε παραολυμπιακά αθλήματα, μπορείτε να αποκομίσετε οφέλη και να βρείτε νόημα σε τραγικά γεγονότα.

Ενώ ο εντοπισμός δυναμικών δρόμων για την αξιοποίηση της τραγωδίας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψή μας, η πραγματική εφαρμογή αυτών των οφελών ευνοεί τη συναισθηματική και ψυχολογική μας ανάκαμψη.

Επομένως, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να εκμεταλλευόμαστε αυτά τα οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί μετά την τραγωδία να εκτιμήσουμε περισσότερο την οικογένειά μας, αλλά αν δεν εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση, το όφελος που θα αντλήσουμε από τη νέα μας προοπτική θα είναι περιορισμένο.

Ωστόσο, εάν κάνουμε αλλαγές που μας επιτρέπουν να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα μέλη της οικογένειας ή να αυξήσουμε τον ποιοτικό χρόνο που περνάμε ήδη μαζί τους, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε ωφεληθεί από την απώλειά μας.

Άσκηση για τον εντοπισμό πιθανών οφελών

Όταν ολοκληρώσετε την ακόλουθη άσκηση, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τον χρόνο και τον χώρο για να χαλαρώσετε και να αφήσετε το μυαλό σας να διερευνήσει διάφορες δυνατότητες χωρίς να βιάζεστε ή να πιέζεστε.

Φανταστείτε τον εαυτό σας δέκα χρόνια αργότερα. Είστε σε θέση να επιτύχετε κάτι σημαντικό και σπουδαίο ( όχι απαραίτητα το Βραβείο Νόμπελ, αλλά κάτι σημαντικό για σας). Έχετε την ευκαιρία να κοιτάξετε πίσω και να προβληματιστείτε για το ταξίδι σας και το πώς σας οδήγησε σε αυτή τη στιγμή σε (μελλοντικό) χρόνο.

Συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις.

1. Ποτέ δεν φανταζόμουν τότε ότι τέτοια τραγικά γεγονότα θα με οδηγήσουν σε:

2. Αυτό που έκανα ήταν σημαντικό και με πολύ νόημα για μένα γιατί:

3. Το πρώτο βήμα του ταξιδιού μου προς το επίτευγμα ήταν όταν:

4. Η επιτυχία μου ήταν εφικτή επειδή άλλαξα τις προτεραιότητές μου έτσι ώστε:

5. Η αλλαγή των προτεραιοτήτων μου με οδήγησε να πραγματοποιήσω τις εξής αλλαγές στη ζωή μου:

6. Στη διάρκεια της διαδρομής συνειδητοποίησα ότι ο σκοπός μου στη ζωή είναι:

Περίληψη θεραπείας: Βρείτε νόημα στη τραγωδία

Δοσολογία: Ελέγξτε τη θεραπεία και εφαρμόστε τη μόνο όταν νιώσετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τον συναισθηματικό πόνο ή τη δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει.

Αποτέλεσμα: Μείωση του συναισθηματικού πόνου, ανάκτηση των χαμένων πτυχών της ταυτότητάς μας και αποκατάσταση των κατεστραμμένων πεποιθήσεων.

Επιπλέον οφέλη: Επαναφέρει και αποκαθιστά τις καταστροφικές ή παραμελημένες σχέσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Guy Winch “Γίνε γιατρός της ψυχής σου” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα