Πώς να σταματήσετε να τρέχετε μακριά από τον ίδιο σας τον εαυτό

Πώς να σταματήσετε να τρέχετε μακριά από τον ίδιο σας τον εαυτό

Πολύ συχνά, βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφεύγουμε να αντιμετωπίζουμε τα προσωπικά, εσωτερικά μας προβλήματα. Οι περισσότεροι μάλιστα πέφτουμε στην παγίδα του να κατηγορούμε τους άλλους ανθρώπους, αλλά και τις εξωτερικές συνθήκες για τα προβλήματά μας, αντί να διερευνούμε την πηγή του ζητήματος μέσα μας.

Αλλά το γεγονός ότι φοβόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο στρες και ηττοπαθών συμπεριφορών και μακροχρόνια, η αποφυγή διογκώνει μόνο τα προβλήματά μας και κάνει δυσκολότερη την πιθανότητα να τα ξεπεράσουμε. Όταν μάθετε πώς να σταματήσετε να τρέχετε από τον εαυτό σας, θα ανακτήσετε μια αίσθηση γαλήνης και ελέγχου στη ζωή σας.

Πώς να σταματήσετε να ξεφεύγετε από τον ίδιο σας τον εαυτό

1η μέθοδος – Αναγνώριση του προβλήματος

Εξασκήστε την αυτεπίγνωση: Η αυτεπίγνωση σημαίνει την ικανότητα να βλέπουμε τον αληθινό μας εαυτό χωρίς φίλτρα. Με ενσυναίσθηση, υπομονή, δύναμη, μετριοφροσύνη και αγάπη.

Πάρτε χρόνο να σκεφτείτε: Αν νιώθετε συνεχώς εκνευρισμό και σύγχυση, είναι σημάδι ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο ενδοσκόπησης, για να εντοπίσετε ποια είναι τα προβλήματα που σας ταλανίζουν.

Αλλάξτε οπτική γωνία: Κοιτάξτε τη ζωή σας από την οπτική ενός ουδέτερου ξένου, ενός όσο το δυνατόν γίνεται αντικειμενικού παρατηρητή. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα προβλήματα που «κρύβετε» από τον ίδιο τον εαυτό σας.

Σταματήστε να αποφεύγετε τα συναισθήματά σας: Όταν προσπαθούμε να αποδράσουμε, βρίσκουμε διάφορους τρόπους να χάνουμε το χρόνο μας, όπως να παίζουμε παιχνίδια, να χαζεύουμε ατέλειωτες ώρες στο διαδίκτυο κλπ. Αυτοί οι περισπασμοί είναι άχρηστοι και μόνο να παρακωλύσουν μπορούν την προσπάθειά να βρείτε τον εαυτό σας.

2η μέθοδος – Αντιμετωπίστε το πρόβλημά σας

Δουλέψτε το κουράγιο σας: Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δεσμευτείτε στο να δουλέψετε τα προβλήματα που σας κάνουν να αποφεύγετε τον ίδιο τον εαυτό σας.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα ανθρώπινα λάθη σας: Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας.

Μη θυματοποιείτε τον εαυτό σας: Όταν νιώθετε ότι είστε συνεχώς το θύμα, τείνετε να απομονώνεστε και να αποφεύγετε καταστάσεις. Αυτός ο συνεχής φόβος δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Βρείτε το κουράγιο και πάρτε την ευθύνη της ζωής και των πράξεών σας.

Μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά: Ψάξτε την αστεία πλευρά των καταστάσεων. Γελάστε με τα λάθη σας. Χρειάζεται λίγη ελαφρότητα στη ζωή, που μας χαρίζει έμμεσα και την αισιοδοξία.

Εξετάστε τις αρχές και τις αξίες που είναι σημαντικές για εσάς: Αναρωτηθείτε αν ζείτε σύμφωνα με τη δική σας ηθική πυξίδα ή αν έχετε υιοθετήσει κάποιου άλλου. Η προσωπική κατεύθυνση που παίρνουμε στη ζωή καθορίζεται άμεσα από τις αξίες και τις αρχές μας.

Εξασκήστε την αυτό – ενδυνάμωση: Εδώ έχει σημασία να έχετε συνείδηση των πράξεών σας. Αναλογίζεστε πάνω στις καταστάσεις ή κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας; Η ζωή απαιτεί δύναμη και ανθεκτικότητα.

Καθορίστε αν χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια: Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τις καταστάσεις, ότι έχουν ξεφύγει από τον έλεγχό σας και αν κυριαρχείστε από σύγχυση, ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Κάντε ένα πλάνο: Αφού αναγνωρίσετε τα προβλήματά σας, σκεφτείτε πρακτικούς τρόπους επίλυσής τους. Εδώ το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεθοδικότητα.
3η μέθοδος – Προχωρώντας μπροστά

Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα: Όταν εστιάζουμε στο εδώ και τώρα, μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας καθώς αυτά αναδύονται. Εξασκήστε διάφορους τρόπους ενσυνειδητότητας μέσω του διαλογισμού ή της yoga.

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα κατά μέτωπο: Η ενσυνειδητότητα μας δίνει το εργαλείο να αντιμετωπίσουμε σε ένα συνεχές τις προκλήσεις που εμφανίζονται στο διάβα μας, χωρίς να συσσωρεύονται.

Κρατήστε ημερολόγιο: Το ημερολόγιο είναι ένα εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσετε τις σκέψεις σας και να εντοπίσετε την πρόοδό σας. Εγκαθιδρύστε τη συνήθεια να γράφετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Να είστε αυθεντικοί και ειλικρινείς με τον εαυτό σας: Δεν έχει κανένα νόημα να υποκρίνεστε ότι είστε κάποιος άλλος, ακόμα κι αν οι άλλοι άνθρωποι ενθαρρύνουν αυτή σας την περσόνα. Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει μόνο σε συναισθηματικά προβλήματα, όπως θυμό ή κατάθλιψη.

Να είστε υπομονετικοί: Μην περιμένετε ότι θα ξεπεράσετε όλα τα ζητήματά σας μέσα σε ένα βράδυ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να πάρουν μήνες ή χρόνια για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Και είναι φυσιολογικό να αποτυγχάνουμε που και που.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα