Γράφει η Μάρα Λυτροκάπη, απόφοιτος του τμήματος Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Για τους Ιθαγενείς της Αμερικής η γυναίκα δε γιορταζόταν μόνο μία ημέρα, αλλά κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
Κάποτε, πολύ πριν την ύπαρξη του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν ζούσαμε όλοι μαζί ως κοινότητα, οι γυναίκες αδιαθετούσαν με το νέο φεγγάρι. Θα μαζεύονταν όλες μαζί στην Κόκκινη Σκηνή (Red Tent) και θα περνούσαν συνήθως 3 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, τις καθημερινές εργασίες και έγνοιες. Σε αυτή τη Σκηνή, οι γυναίκες κουβέντιαζαν, ξεκουράζονταν, ονειρεύονταν, περιποιούνταν τον εαυτό τους και η μία την άλλη. Ήταν ένα περιβάλλον που όλες σέβονταν και αγαπούσαν. Πολλές από τις γυναίκες είχαν προφητικά όνειρα σε αυτό το διάστημα, τα οποία και θα μοιράζονταν με όλη την υπόλοιπη κοινότητα με την επιστροφή τους σε αυτή. Η κοινότητα εκτιμούσε και στηρίζονταν σε αυτά τα όνειρα και τα χρησιμοποιούσε για την καθοδήγηση της.
Στη μοντέρνα δυτική πατριαρχική κοινωνία, η Κόκκινη Σκηνή σχεδόν εξαφανίστηκε, καθώς η αποδοχή αυτής της πρακτικής άλλαξε όταν η κοινωνία, στην οποία ζούμε, σταμάτησε να σέβεται το γυναικείο φύλλο καθιστώντας ό,τι έχει σχέση με αυτό – γονιμότητα, σεξουαλικότητα, αδιαθεσία, ως ταμπού, ντροπή, και βρώμικο. Η Κόκκινη Σκηνή επινοήθηκε αυτή τη φορά ως το μέρος που στέλνονταν οι γυναίκες, όταν αδιαθετούσαν, επειδή θεωρούνταν βρώμικες και έπρεπε να μείνουν μακριά από όλους, κυρίως τους συζύγους τους και να σταματήσουν να ετοιμάζουν φαγητό, αλλιώς αυτό θα μολυνόταν.
Σήμερα, δε δίνεται καμία ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο και οι γυναίκες ενθαρρύνονται και καταναγκάζονται να την αγνοήσουν και να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα τους και στην ψυχολογία τους. Η σχέση ανάμεσα στη στάση προς το γυναικείο φύλο της κοινωνίας μας και στον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τη Γη είναι ξεκάθαρη και απόλυτα συνδεδεμένη.
Ποιες αλλαγές θα βιώναμε άραγε στην καθημερινότητά μας εάν και εμείς σήμερα :
- Τιμούσαμε τον κύκλο μας, παρατηρούσαμε τα διαφορετικά συναισθήματά μας και τις αλλαγές στο σώμα μας, τις δημιουργικές ορμές μας, τη σεξουαλική διάθεσή μας κάθε μέρα;
- Γιορτάζαμε με τα παιδιά μας, την άφιξη της περιόδου, αντί να την κρύβουμε;
- Μαζευόμασταν συχνά με άλλες γυναίκες για να βρούμε υποστήριξη η μία στην άλλη και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας;
- Μοιραζόμασταν με τους συντρόφους μας την πορεία του κύκλου μας;
Τα τελευταία 9 χρόνια το κίνημα της Κόκκινης Σκηνής εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, η πρώτη συνάντηση Red Tent θα γίνει στο Νέο Χωριό Κρήτης, στις 5 Απριλίου, 7μμ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για το πως να έρθετε επικοινωνήστε στο email: lytromara@gmail.com
Πληροφορίες για το Red Tent Movement εδώ στα αγγλικά.