Πώς να τροποποιήσετε την αρχιτεκτονική των επιλογών σας

Πώς να τροποποιήσετε την αρχιτεκτονική των επιλογών σας

Ας πούμε ότι θέλετε να χάσετε μερικά κιλά. Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε το 90% με 97% του περιεχομένου του πιάτου τους, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μικρότερα πιάτα.
Με βάση αυτό τον υπολογισμό, ένα πιάτο που είναι 10% μικρότερο λογικά μειώνει την πρόσληψη φαγητού κατά 10%.

Θυμάστε μια έρευνα που περιέγραψα, στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωναν ότι θα διάλεγαν φρούτα αντί για σοκολάτα κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά τελικά δεν έκαναν αυτή την υγιεινή επιλογή όταν είχαν μπροστά τους και τις δύο τροφές;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε για ψώνια, κάντε μια χάρη στο μελλοντικό εαυτό σας: αγοράστε προϊόντα που είναι υγιεινά και αφήστε στο ράφι όσα δεν είναι. Με αυτό τον τρόπο, όταν αργότερα μπείτε στον πειρασμό να πέσετε με τα μούτρα στα μπισκότα, θα έχετε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προάγει τις υγιεινές επιλογές – δεν θα υπάρχουν μπισκότα για να σας ξελογιάσουν.

Μετά από καιρό, ίσως ανακαλύψετε ότι το να φάτε ξηρούς καρπούς ή ένα μήλο προσφέρει όλη την ικανοποίηση που χρειάζεστε, και δεν θα λαχταράτε πλέον τις λιπαρές και γεμάτες ζάχαρη τροφές που καταναλώνατε κάποτε.

Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε όταν βαριούνται, και ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι τον περισσότερο καιρό βαριούνται όταν βλέπουν τηλεόραση. Απομακρύνετε λοιπόν την αιτία του κακού και ακυρώστε τη συνδρομητική.
Αντ’ αυτού, διαβάστε ένα βιβλίο που πραγματικά σας συναρπάζει.
Ζωγραφίστε ή παίξτε παντομίμες. Ξεθάψτε εκείνο το γιουκαλίλι που αγοράσατε κάποια στιγμή και μάθετε μερικά ακόρντα.
Ξεδιαλέξτε από τα κουτιά τις οικογενειακές φωτογραφίες και βάλτε τες σε κομψές κορνίζες, με τις οποίες θα διακοσμήσετε τα ράφια και τους τοίχους σας.

Τα φυτά και τα ζώα είναι λίγο-πολύ αιχμάλωτα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται.
Ο δικός μας ισχυρός εγκέφαλος όμως μας επιτρέπει να επενεργούμε στο περιβάλλον μας, αντί να το αφήνουμε να επενεργεί αυτό σ’ εμάς.
Έτσι έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε την απόσταση ανάμεσα στην παρόρμηση και στην πράξη για να ζήσετε τη ζωή που πραγματικά θέλετε.

Αν υπάρχει κάποια άλλη συμπεριφορά ή συνήθεια που θα θέλατε να αλλάξετε, σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορεί να σας εμποδίζει. Ίσως υπάρχει κάποια μικρή αλλαγή την οποία μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Susan David ” Συναισθηματική Ευελιξία” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα