Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη: Μια Ιστορία Αγάπης

Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη: Μια Ιστορία Αγάπης

Πριν από πολλά χρόνια κυβερνήτης του σύμπαντος ήταν ο Κρόνος, αλλά οι γιοι του Δίας, Άδης και Ποσειδώνας του κήρυξαν τον πόλεμο τον οποίο και κέρδισαν.

Τα αδέλφια αποφάσισαν να μοιράσουν τον κόσμο μεταξύ τους έτσι που καθένας τους να κυβερνά ένα βασίλειο. Ο Άδης πήρε τον Κάτω Κόσμο, ο Δίας τον Ουρανό και ο Ποσειδώνας τη Θάλασσα.

Ο Ποσειδώνας αγαπούσε οτιδήποτε είχε να κάνει με τη θάλασσα. Έχτισε για τον εαυτό του ένα μεγαλόπρεπο παλάτι από κοχύλια, ασήμι και πολύτιμα πετράδια.

Όλα ήταν τέλεια, αλλά μετά από λίγο το τεράστιο παλάτι του φαινόταν άδειο και μοναχικό. Αποφάσισε τότε να βρει μια νύφη και ξεκίνησε να αναζητά τη γυναίκα των ονείρων του.

Καθώς ταξίδευε στις θάλασσες, συνάντησε τις νύμφες με τα υδάτινα πόδια που χόρευαν. Μια από αυτές, η Αμφιτρίτη, ήταν εγγονή του Τιτάνα των θαλασσών Ωκεανού και κόρη του πράου θεού της θάλασσας Νηρέα.

Ήταν γυναίκα όμορφη και περήφανη και τράβηξε την προσοχή του Ποσειδώνα που αναγνώρισε πάνω της τις ιδιότητες μιας βασίλισσας. Της εξομολογήθηκε τον έρωτά του και την επιθυμία του να την κάνει γυναίκα του.

Όμως η Αμφιτρίτη αγαπούσε την ανεξαρτησία της και παρά το κύρος και τα πλούτη του Ποσειδώνα δεν ήθελε να τον παντρευτεί.

Έτσι, έτρεξε στα βάθη της θάλασσας και κρύφτηκε ανάμεσα στις άλλες νύμφες και τα όντα της θάλασσας.

Ο ερωτοχτυπημένος Ποσειδώνας δεν το έβαλε κάτω. Έστειλε έναν αγγελιοφόρο να την πιάσει και να την οδηγήσει στο παλάτι του. Εκεί σίγουρα θα κέρδιζε την αγάπη της. Ο αγγελιοφόρος ήταν ο άρχοντας των δελφινιών Δελφίνος.

Διαβάστε επίσης: Η εντυπωσιακή ιστορία της Ασπιρίνης

Όπως ήταν φυσικό, ο Δελφίνος υπάκουσε και ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο ταξίδι του. Πέρασαν πολλές εβδομάδες αλλά τελικά εντόπισε τη νύμφη.

Στην αρχή, την πλησίασε και άρχισε να τραγουδάει τα πιο γλυκά τραγούδια για να τη σαγηνεύσει. Η Αμφιτρίτη, κρυμμένη ανάμεσα στα φύκια, τον άκουσε και εκείνος βλέποντάς την, πλησίασε ακόμα περισσότερο και την ακούμπησε απαλά. Γοητευμένη από την ευγενική φύση του δελφινιού, η Αμφιτρίτη πήγε κοντά του για να ακούσει καλύτερα το τραγούδι του.

«Όμορφη νύμφη», είπε τότε ο Δελφίνος, «ο Ποσειδώνας σε αγαπά. Παρόλο που κατά καιρούς είναι ευέξαπτος, αν τον παντρευτείς θα βοηθήσεις πολύ τον κόσμο. Σκέψου πόσο η δύναμη, η ομορφιά και η σταθερότητά σου θα εξισορροπήσουν τη δική του φύση. Τα νερά θα γαληνέψουν. Φαντάσου μια θάλασσα που κανείς δεν θα βασανίζεται, όπου όλα είναι ήρεμα και ειρηνικά. Αν γίνεις εσύ η θεά της θάλασσας όλα θα είναι μια χαρά. Σου υπόσχομαι ότι θα ευτυχήσεις».

Τα λόγια του Δελφίνου συγκίνησαν την Αμφιτρίτη.

«Θα σε ακολουθήσω στο παλάτι και θα παντρευτώ τον Ποσειδώνα», είπε. Έτσι κι έγινε. Ο Ποσειδώνας παντρεύτηκε την αγαπημένη του και έζησαν μαζί ευτυχισμένοι. Απέκτησαν δύο κόρες, τις νύμφες Ρόδη και Βενθεσικύμη, και ένα γιο, τον Τρίτωνα που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ψάρι.

Όσο για τον Δελφίνο, ο Ποσειδώνας για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που του είχε προσφέρει, έβαλε την εικόνα του δελφινιού ανάμεσα στους αστερισμούς.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Σοφές ιστορίες Αγάπης» από τις εκδόσεις Αρχέτυπο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα