Με απλά λόγια, το να έχετε αυτεπίγνωση σημαίνει να ξέρετε τον εαυτό σας όπως είναι πραγματικά. Αρχικά, η αυτεπίγνωση μπορεί να εκληφθεί ως μια κάποια διφορούμενη έννοια.
Δεν υπάρχει τερματισμός όπου κάποιος θα σας δώσει ένα μετάλλιο και θα δηλώσει ότι «διαθέτετε αυτεπίγνωση». Επίγνωση του εαυτού σας δε σημαίνει απλώς να ξέρετε ότι είστε άτομο που ξυπνάει με τα κοκόρια και όχι νυχτοπούλι. Είναι κάτι βαθύτερο. Το να μάθετε τον εαυτό σας μέσα έξω είναι ένα συνεχές ταξίδι στο οποίο αφαιρείτε τα στρώματα του κρεμμυδιού και αρχίζετε να νιώθετε όλο και πιο άνετα με αυτό που βρίσκεται στη μέση – την πραγματική ουσία σας. Οι έμφυτες συναισθηματικές αντιδράσεις σας σε οτιδήποτε έρχονται προτού καν σας δοθεί η ευκαιρία να αντιδράσετε. Μια και δεν είναι δυνατόν να αφήσετε τα συναισθήματά σας έξω από την εξίσωση, το να διαχειριστείτε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να συνειδητοποιήσετε την πλήρη κλίμακα των συναισθημάτων σας, τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών.
Όταν δεν αφιερώνετε χρόνο στην παρατήρηση και κατανόηση των συναισθημάτων σας, αυτά έχουν έναν παράξενο τρόπο να έρχονται ξανά στην επιφάνεια όταν δεν το περιμένετε ή δεν θέλετε να συμβεί αυτό. Είναι ο τρόπος τους για να επιστήσουν την προσοχή σας σε κάτι σημαντικό. Θα επιμείνουν και η ζημιά θα χειροτερέψει, μέχρι να το προσέξετε.
Διαβάστε επίσης: 4 συμβουλές για να έχουμε ευτυχισμένες σχέσεις
Το να αντιμετωπίσετε την αλήθεια σχετικά με το ποιος είστε καμιά φορά μπορεί να σας αναστατώσει. Το να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας και τις τάσεις σας χρειάζεται ειλικρίνεια και κουράγιο.
Να είστε υπομονετικοί και να επαινείτε τον εαυτό σας ακόμα και για το ελάχιστο βήμα μπροστά. Όταν αρχίσετε να προσέχετε πράγματα για τον εαυτό σας που προηγουμένως δεν είχατε συνειδητοποιήσει (πράγματα που δεν θα σας αρέσουν πάντα), σημαίνει ότι κάνετε προόδους.
Οι 15 πρωτότυπες στρατηγικές που ακολουθούν, σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την αυτεπίγνωσή σας ώστε να προκαλέσετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.
Στρατηγικές αυτεπίγνωσης
1. Πάψτε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας ως καλά ή κακά
2. Παρατηρήστε την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν τα συναισθήματά σας
3. Αποδεχτείτε τη δυσφορία σας
4. Νιώστε τα συναισθήματά σας σωματικά
5. Μάθετε ποιος και τι σας «ανάβει τα λαμπάκια»
6. Να παρακολουθείτε τον εαυτό σας σαν γεράκι
7. Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με τα συναισθήματά σας
8. Μην αφήνετε την κακοκεφιά να σας ξεγελάσει
9. Μην αφήνετε ούτε και την ευφορία να σας ξεγελάσει
10.Σταθείτε και αναρωτηθείτε γιατί κάνετε τα πράγματα που κάνετε
11.Θυμηθείτε τις αξίες σας
12.Ελέγξτε τον εαυτό σας
13.Εντοπίστε τα συναισθήματά σας σε βιβλία, κινηματογραφικά έργα και μουσική
14.Ζητήστε σχόλια
15.Γνωρίστε τον εαυτό σας σε συνθήκες στρες.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Travis Bradberry & Jean Greaves «Συναισθηματική Νοημοσύνη 2.0» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος