Πόσο παράλογο είναι τελικά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε;

Πόσο παράλογο είναι τελικά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε;

Τελικά πόσο παράλογο είναι να συμβουλεύεις τους νέους ανθρώπους να βγαίνουν έξω στον κόσμο και να κάνουν αυτό που αγαπούν;

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες που μελετούν τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων έχουν καταλήξει σε μια οριστική απάντηση.

Πρώτον, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ικανοποιημένοι σε τεράστιο βαθμό από τις δουλειές τους όταν κάνουν κάτι που ταιριάζει με τα προσωπικά ενδιαφέροντά τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από μια μετα-ανάλυση κατά την οποία συγκεντρώθηκαν δεδομένα από σχεδόν εκατό διαφορετικές μελέτες που περιλάμβαναν εργαζόμενους ενήλικες από όλα σχεδόν τα πιθανά επαγγέλματα.

Για παράδειγμα, άτομα που τους αρέσει να σκέφτονται αφηρημένες έννοιες και ιδέες δεν θα είναι χαρούμενα αν τα βάλεις να διαχειρίζονται τις μικρολεπτομέρειες λογιστικά περίπλοκων πρότζεκτ· θα προτιμούσαν να λύνουν μαθηματικά προβλήματα. Και άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά να αλληλεπιδρούν με κόσμο δεν θα είναι χαρούμενοι όταν η δουλειά τους απαιτεί να εργάζονται όλη την ημέρα μόνοι μπροστά από έναν υπολογιστή· θα περνούσαν πολύ καλύτερα σε επαγγέλματα όπως οι πωλήσεις ή η διδασκαλία. Επιπλέον, άτομα των οποίων η δουλειά ταιριάζει με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα είναι γενικότερα, πιο ευτυχισμένα με τη ζωή τους συνολικά.

Δεύτερον, οι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους όταν αυτό που κάνουν τους ενδιαφέρει. Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κατέληξε μια άλλη μετα-ανάλυση εξήντα μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα εξήντα τελευταία χρόνια.

Οι υπάλληλοι των οποίων τα προσωπικά ενδιαφέροντα ταιριάζουν με το επάγγελμά τους κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα, βοηθούν περισσότερο τους συναδέλφους τους και παραμένουν στις δουλειές τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης: Δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε εκφράζουμε όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο

Οι φοιτητές των οποίων τα προσωπικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ειδικότητά τους παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο πανεπιστήμιο και έχουν μικρότερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Αναμφίβολα δεν μπορείς να βρεις μια δουλειά κάνοντας μόνο οτιδήποτε σου αρέσει. Είναι δύσκολο να βγάζεις τα προς το ζην παίζοντας Minecraft, όσο καλός και αν καταφέρεις να γίνεις. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι ζουν σε τέτοιες συνθήκες που δεν έχουν την πολυτέλεια να διαλέξουν από μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών επιλογών. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν μερικοί πολύ αληθινοί περιορισμοί στις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα βγάζουμε το ψωμί μας..

Ωστόσο, όπως προέβλεψε και ο Γουίλιαμ Τζέιμς πριν από έναν αιώνα, αυτά τα νέα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις σοφές ρήσεις που ακούμε στις τελετές απονομής πτυχίων: Η «αποφασιστική ψήφος» για το πόσο καλά μπορούμε να αναμένουμε ότι θα τα πάμε σε οποιοδήποτε εγχείρημα είναι «η επιθυμία και το πάθος, η δύναμη του ενδιαφέροντος {μας}…»

Απόσπασμα από το βιβλίο της Angela Duckworth «Άνθρωποι με Κότσια» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα