Πόσο σημαντικό είναι να “ακούμε” τα σήματα της πείνας που στέλνει το σώμα μας

Η νηστεία δεν είναι κάτι φυσικό. Ναι, κάποιες φορές συμβαίνει στα ζώα, αλλά τα ζώα δεν «πιστεύουν» στη νηστεία, δεν έχουν φιλοσοφία νηστείας.

Κάποιες φορές συμβαίνει.

Μια μέρα ο σκύλος νιώθει το στομάχι του ανακατεμένο και αρνείται να φάει. Αυτό είναι φυσικό. Δεν τρώει διότι απλά δεν έχει όρεξη να φάει. Πράττει σύμφωνα με αυτό που νιώθει – δεν ακολουθεί έναν κανόνα. Κανείς δεν του έχει διδάξει να νηστεύει. Στην πραγματικότητα θα πάει να φάει το χορτάρι και θα κάνει εμετό· το χορτάρι τον βοηθάει να κάνει εμετό, και αυτό θα κάνει.

Κανείς δεν του το έχει διδάξει. Και δεν πρόκειται να φάει εκτός κι αν ξυπνήσει πάλι η επιθυμία του για τροφή. Πράττει σύμφωνα με τη φύση. Όταν έχει όρεξη να φάει, τρώει· όταν δεν έχει, δεν τρώει. Να τι θα αποκαλούσα πραγματική ζωή.

Καμιά φορά, όταν δεν έχετε διάθεση να φάτε, μην τρώτε – δεν είμαι εναντίον της νηστείας, είμαι εναντίον της φιλοσοφίας της νηστείας. Μη φτιάξετε έναν κανόνα ότι πρέπει να νηστεύετε κάθε Κυριακή. Αυτό είναι ανόητο, γιατί πώς μπορείτε να αποφασίσετε ότι κάθε Κυριακή δεν θα έχετε διάθεση να φάτε; Ενίοτε δεν θα θέλετε να φάτε μια Παρασκευή. Τι θα κάνετε τότε; Θα αναγκαστείτε να φάτε επειδή είναι Παρασκευή.

Όταν πεινάτε, φάτε. Όταν δεν πεινάτε, μην τρώτε. Πράξτε σύμφωνα με αυτό που νιώθετε, και σιγά σιγά θα συντονιστείτε με τη φύση σας.

Το να είστε συντονισμένοι με τη φύση είναι, για μένα, θρησκευτικό. Ο ορισμός μου για τη θρησκεία είναι να βρίσκεσαι συντονισμένος με τη φύση. Και αυτό είναι το νόημα της ινδικής λέξης ντάρμα· σημαίνει «φύση», εγγενής φύση.

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη διατροφή για το 2019 σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες

Εμπιστευτείτε τη φύση και μην την παραβιάζετε.

Αν σας έχουν μάθει να παραβιάζετε τη φύση σας, κι έτσι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει στερημένες, πεινασμένες ζωές πιστεύουν ότι η θρησκεία πρέπει να σχετίζεται με το κοιμητήριο, πρέπει να ειναι κάτι το αρνητικό.

Άντρες και γυναίκες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου; Αυτό είναι επικίνδυνο.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άντρες, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις γυναίκες. Είναι επικίνδυνο, είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Κάποιος πρέπει να θέσει περιορισμούς, να χτίσει τα Μεγάλα Τείχη της Κίνας γύρω από τους ανθρώπους και την έκφραση των συναισθημάτων τους.

Όχι, εγώ εμπιστεύομαι τη φύση. Δεν εμπιστεύομαι τους νόμους σας. Οι νόμοι σας έχουν διαφθείρει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Φτάνει επιτέλους!

Έχει έρθει η ώρα να καούν ολοκληρωτικά, όλες οι παλιές, σάπιες θρησκείες και να αναδυθεί μια εντελώς καινούρια έννοια θρησκευτικότητας, που θα καταφάσκει στη ζωή: μια θρησκεία αγάπης και όχι νόμου, μια θρησκεία της φύσης και όχι της πειθαρχίας, μια θρησκεία ολότητας και όχι τελειότητας, μια θρησκεία των αισθημάτων και όχι της σκέψης.

Αφέντης πρέπει να γίνει η καρδιά, και τότε τα πράγματα θα μπουν από μόνα τους στη θέση τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Συναισθηματική Ευδαιμονία» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα