Πότε να επιμένετε και πότε να παραιτείστε

Πότε να επιμένετε και πότε να παραιτείστε

“Σκέψου αυτούς που όχι από έλλειψη σταθερότητας αλλά από απραξία, είναι πολύ ασταθείς για να ζουν όπως επιθυμούν, αλλά ζουν μόνο όπως είχαν αρχίσει κάποτε τη ζωή τους”.

Σενέκας – Περί της πνευματικής γαλήνης.

Στο βιβλίο του Πότε αξίζει να επιμένεις…και πότε πρέπει να το ξεχνάς ο Σεθ Γκόντιν σκιαγραφεί μια ενδιαφέρουσα αναλογία από τρεις τύπους ανθρώπων που συναντά κανείς στην ουρά του ταμείου του σουπερμάρκετ.
Ο ένας μπαίνει σε μια μικρή σειρά και μένει εκεί όσο αργά κι αν κινείται ή όσο γρηγορότερα κι αν φαίνεται να προχωρούν οι άλλες.
Ένας άλλος αλλάζει επανειλημμένα ουρές, ανάλογα με την ουρά στην οποία υποθέτει ότι θα κερδίσει μερικά δευτερόλεπτα.
Κι ένας τρίτος αλλάζει μόνο μία φορά – όταν είναι φανερό ότι το ταμείο καθυστερεί πολύ και υπάρχει μια σαφής εναλλακτική – και μετά συνεχίζει τη μέρα του. Σας παρακινεί να αναρωτηθείτε: Ποιος τύπος είστε από τους τρεις;

Και ο Σενέκας μας συμβουλεύει να είμαστε αυτός ο τρίτος τύπος. Μόνο και μόνο επειδή πήρατε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι δεσμευτήκατε να τον ακολουθήσετε για πάντα, ειδικά αν αποδειχτεί κακοφτιαγμένος ή γεμάτος εμπόδια.
Παράλληλα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να είστε άστατοι ή υπέρμετρα επιφυλακτικοί. Χρειάζεται θάρρος για να αποφασίσετε να κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να τολμήσετε μια αλλαγή, καθώς και πειθαρχία και επίγνωση για να γνωρίσετε ότι η άποψη “Ω, μα αυτό φαίνεται ακόμα καλύτερο” είναι ένας πειρασμός, στον οποίο καλό θα ήταν κάποια στιγμή να αντισταθείτε.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman “Άδραξε τον χρόνο” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα