Πότε θα σβήσει ο ήλιος μας;
Σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, λένε οι επιστήμονες!
Η υπάρχουσα θεωρία λέει ότι ο ήλιος μας, πρώτα θα γίνει “κόκκινος γίγαντας”, δηλαδή θα διογκωθεί και μετά θα επέλθει ο θάνατός του, θα γίνει δηλαδή “λευκός νάνος”.
Ο κόκκινος γίγαντας αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σε σχέση με εκείνες του σημερινού Ήλιου μας. Η διάμετρός του είναι δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη, ο όγκος του, χιλιάδες ή εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος, ενώ η μάζα του είναι περίπου στα επίπεδα του σημερινού Ήλιου, δηλαδή από 0,4 ως 10 φορές μεγαλύτερη.
Ο Ήλιος μας θα διογκωθεί τόσο, που θα συμπεριλάβει μέσα στο εσωτερικό του, τον Ερμή και την Αφροδίτη και ίσως και τη Γη, αν φυσικά, οι πλανήτες, δεν έχουν μετατοπιστεί προηγουμένως πιο μακριά, κάτι που θα οφείλεται στη μειωμένη βαρυτική έλξη που θα ασκεί τότε ο Ήλιος, εξαιτίας της απώλειας της μάζας του καθώς και στους ηλιακούς ανέμους. Υπολογίζεται ότι, καθώς ο Ήλιος θα γίνει κόκκινος γίγαντας, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης, θα ξεπεράσει τους 500 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα, να εξατμιστεί κάθε ίχνος νερού.
Λευκός νάνος ονομάζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός Ήλιου μικρής ή μεσαίας μάζας, που απομένει μετά το θάνατό του. Ο λευκός νάνος είναι το ένα από τα τρία είδη “αστρικών πτωμάτων”, μαζί με τους αστέρες νετρονίων και τις μαύρες τρύπες.
Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ο ήλιος μας, δεν θα γίνει λευκός νάνος αλλά ένα τεράστιο και λαμπερό νεφέλωμα αποτελούμενο από σκόνη και αέρια και θα είναι ορατό ακόμη και από τους γειτονικούς γαλαξίες, ενώ θα λάμπει για δέκα χιλιάδες χρόνια περίπου.
Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι επιστήμονες οδήγησαν επίσης στο συμπέρασμα ότι, η Γη μας, μπορεί ίσως να επιβιώσει από αυτή την ηλιακή αυτοκαταστροφή, αν και θα έχει πάψει πολύ νωρίτερα, να φιλοξενεί ζωή.
Σύμφωνα πάντα με την προσομοίωση, δύο περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, πριν ο ήλιος μας ξεκινήσει τη διαδικασία της αυτοκαταστροφής του, θα γίνεται όλο και πιο λαμπερός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η θερμοκρασία στη Γη, ώσπου, κάποτε, οι ωκεανοί μας να βράζουν κυριολεκτικά.
Η προσομοίωση της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Nature Astronomy”.