Οι κυριότερες αιτίες της χλωμής επιδερμίδας

Dr-Anastasia-Moschovaki

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας οφείλεται στο συνδυασμό δύο χρωστικών, της μελανίνης και της καροτίνης. Σημαντική συμβολή στον τελικό χρωματισμό έχει και η ποιότητα της αιμάτωσης του δέρματος, καθώς και ο αριθμός των κυκλοφορούμενων στο αίμα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ιδιοσυγκρασιακές παράμετροι επιδρούν επίσης στον τελικό χρωματισμό του δέρματος.

Η ωχρότητα χαρακτηρίζεται από απώλεια του χρώματος στο φυσιολογικό δέρμα ή στους βλεννογόνους και συχνά απασχολεί αξιοσημείωτο τμήμα του πληθυσμού. Για να χαρακτηριστεί η ωχρότητα που εμφανίζει το δέρμα παθολογική πρέπει να εμφανίζεται αιφνιδίως και να μην αποτελεί στοιχείο της καθιερωμένης εμφάνισης του δέρματος. Διακρίνουμε την τοπική ωχρότητα που εντοπίζεται σε μικρή περιοχή του σώματος και την γενικευμένη ωχρότητα που χαρακτηρίζει όλο το σώμα.

Η αναιμία, ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της ωχρότητας. Η ωχρότητα στην αναιμία είναι γενικευμένη αν και συνήθως γίνεται αντιληπτή από το πρόσωπο.  Η αναιμία μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (αναπτύσσεται αργά). Η οξεία αναιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα ταχείας απώλειας αίματος από τραύμα, χειρουργική επέμβαση, έλκη του στομάχου, παχύ έντερο ή μήτρα. Η χρόνια αναιμία είναι πιο κοινή αλλά πιο σύνθετης αιτιολογίας. Η έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, η αιμόλυση, νοσήματα αίματος, φλεγμονώδη νοσήματα, καρκινώματα, η χρόνια απώλεια αίματος αποτελούν αιτίες χρόνιας αναιμίας.

Άλλες αιτίες ωχρότητας είναι:

• Η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως

• Η έκθεση στο ψύχος

• Η χαμηλή πίεση αίματος

• Το χαμηλό σάκχαρο

• Προβλήματα κυκλοφορίας

• Το stress, η αϋπνία, η κούραση και ψυχιατρικά σύνδρομα

• Η απόφραξη τοπικής αρτηρίας (τοπική ωχρότητα)

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την ορθή αξιολόγηση και θεραπεία κάθε περίπτωσης.

Dr Anastasia Moschovaki Δρ Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη (anastasiamoschovaki1.blogspot.com & Κανάλι στο Youtube) έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO. Διαβάστε περισσότερα

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα