Η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η δημιουργία μιας καλής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που «να εκφράζει τις ηθικές και πνευματικές φιλοδοξίες που ανήκουν σε μια υπέρτατη φύση».
Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι θεωρούμε την πολιτική ελευθερία ως κάτι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα. Έτσι, εισερχόμαστε σε μια κατάσταση όπου μεγεθύνονται όλα τα κοινωνικά και ηθικά κακά. Ο Γκάντι γράφει:
Διαβάστε επίσης: Αγάπη – ο δρόμος που οδηγεί στην ελευθερία
«Τα κοινωνικά ιδανικά μας δημιουργούν τον ανθρώπινο κόσμο, αλλά όταν το μυαλό μας αποκλίνει από αυτά και στρέφεται στην απληστία της δύναμης, τότε σε αυτή την κατάσταση μέθης ζούμε σε έναν κόσμο ανωμαλίας, όπου η δύναμή μας δεν είναι υγεία και τα προνόμια δεν είναι ελευθερία. Επομένως, η πολιτική ελευθερία δεν μας δίνει ελευθερία όταν το μυαλό μας δεν είναι ελεύθερο. Ένα αυτοκίνητο δεν μας δίνει την ελευθερία της κίνησης, διότι είναι απλώς ένα μηχάνημα. Όταν εγώ ο ίδιος είμαι ελεύθερος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο για τους σκοπούς της ελευθερίας μου».
«Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε σήμερα ότι αυτοί που έχουν πολιτική ελευθερία δεν είναι απαραίτητα ελεύθεροι, είναι απλώς ισχυροί. Τα πάθη μέσα τους δημιουργούν τεράστιους οργανισμούς δουλείας, μεταμφιεσμένους σε ελευθερία. Αυτοί που έχουν ως υπέρτατο στόχο το οικονομικό κέρδος ξεπουλούν υποσυνείδητα τη ζωή και την ψυχή τους στους πλούσιους ή στους συνδυασμούς που αντιπροσωπεύουν το χρήμα. Αυτοί που είναι ερωτευμένοι με την πολιτική δύναμη και κοκορεύονται για τις κατακτήσεις τους παραδίδουν σταδιακά τη δική τους ελευθερία και ανθρωπιά στους οργανισμούς που κρατούν στη σκλαβιά άλλους λαούς. Στις υποτιθέμενες ελεύθερες χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι, καθοδηγούνται από μια μικρή μερίδα ανθρώπων προς έναν στόχο άγνωστο σε αυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ως στόχο την ηθική και πνευματική ελευθερία. Δημιουργούν μεγάλες δίνες με τα πάθη τους και μεθούν με την ταχύτητα του στροβιλισμού, περνώντας λανθασμένα αυτό για ελευθερία. Αλλά η κατάρα που περιμένει να τους καταπιεί είναι ένας σίγουρος θάνατος, γιατί η ελευθερία του ανθρώπου είναι η ηθική αλήθεια και η απελευθέρωσή του βρίσκεται στην πνευματική ζωή».
Ο Γκάντι συνεχίζει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε αδυναμία έχουμε στην κοινωνία μας θα γίνει πηγή κινδύνου στην πολιτική. Η ίδια αδράνεια που μας οδηγεί στην ειδωλολατρεία των νεκρών μορφών στα κοινωνικά μας ιδρύματα θα δημιουργήσει στην πολιτική μας σπίτια-φύλακες με αμετακίνητους τοίχους.
Η περιορισμένη συμπόνια που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβαλλόμαστε σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θα φανεί στην πολιτική μας δημιουργώντας την τυραννία της αδικίας».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Arun Gandhi «Μαχάτμα Γκάντι Περί Ζωής» από τις εκδόσεις Διόπτρα