Κοιτώντας μέσα μας: Τα πραγματικά οφέλη της αυτεπίγνωσης

Κοιτώντας μέσα μας: Τα πραγματικά οφέλη της αυτεπίγνωσης

Η αυτεπίγνωση είναι η ικανότητά σας να κατανοείτε με ακρίβεια τα ίδια σας τα συναισθήματα και να καταλαβαίνετε τις τάσεις σας σε διάφορες καταστάσεις.

Η αυτεπίγνωση περιλαμβάνει τον έλεγχο των τυπικών αντιδράσεών σας σε συγκεκριμένα γεγονότα, προκλήσεις και άτομα.

Η βαθιά κατανόηση των τάσεών σας είναι σημαντική· σας βοηθάει να κατανοείτε γρήγορα τα συναισθήματά σας. Ο υψηλός βαθμός αυτεπίγνωσης απαιτεί την προθυμία να ανεχτείτε τη δυσφορία που θα νιώσετε όταν επικεντρωθείτε σε συναισθήματα που πιθανόν να είναι αρνητικά.

Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσετε σωστά τα συναισθήματά σας είναι να περάσετε αρκετό χρόνο αναλύοντάς τα ώστε να καταλάβετε από πού προέρχονται και γιατί υπάρχουν. Τα συναισθήματα πάντα εξυπηρετούν κάποιον σκοπό.

Επειδή είναι οι αντιδράσεις σας στον κόσμο γύρω σας, τα συναισθήματα πάντα προέρχονται από κάπου. Πολλές φορές τα συναισθήματα μοιάζουν να αναδύονται από το πουθενά, και είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί κάτι προκαλεί την αντίδρασή σας. Τα άτομα που το κάνουν αυτό μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα την ουσία ενός συναισθήματος.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες πρακτικές του Robin Sharma, για μια υπέροχη ζωή

Οι καταστάσεις που προκαλούν έντονες συγκινήσεις θα απαιτούν πάντα περισσότερη σκέψη, και αυτές οι παρατεταμένες περίοδοι αναστοχασμού συχνά σας αποτρέπουν από το να κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε.

Η αυτεπίγνωση δεν αφορά την ανακάλυψη βαθιών, σκοτεινών μυστικών ή ασυνείδητων κινήτρων, αλλά μάλλον προέρχεται από την ανάπτυξη μιας ξεκάθαρης και ειλικρινούς κατανόησης των στοιχείων εκείνων που σας κάνουν να λειτουργείτε. Τα άτομα με υψηλό βαθμό αυτεπίγνωσης διαθέτουν μια αξιοσημείωτα σαφή κατανόηση του τι κάνουν καλά, τι τα κινητοποιεί και τι τα ικανοποιεί και ποιοι άνθρωποι και ποιες καταστάσεις τα ερεθίζουν.

Το εκπληκτικό με την αυτεπίγνωση είναι ότι αρκεί να τη σκέφτεστε για να τη βελτιώσετε, ακόμα κι αν αρχικά ένα μεγάλο μέρος των σκέψεών σας τείνει να αφορά αυτό που κάνετε «λάθος».

Το να έχετε αυτεπίγνωση σημαίνει ότι δεν φοβάστε τα συναισθηματικά σας «σφάλματα». Σας λένε τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά και παρέχουν τη συνεχή ροή πληροφοριών που πρέπει να καταλάβετε καθώς η ζωή σας ξεδιπλώνεται.

Η αυτεπίγνωση είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα· όταν τη διαθέτετε, η αυτεπίγνωση κάνει πολύ ευκολότερη τη χρήση των άλλων δεξιοτήτων της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Καθώς αυξάνεται η αυτεπίγνωση, η ικανοποίηση των ανθρώπων με τη ζωή τους – που προσδιορίζεται ως η ικανότητά τους να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους στον χώρο εργασίας τους και στην οικογένειά τους – εκτινάσσεται.

Η αυτεπίγνωση είναι τόσο σημαντική για την απόδοση στην εργασία ώστε το 83% των ατόμων που έχουν υψηλό βαθμό αυτεπίγνωσης έχουν τη μέγιστη αποδοτικότητα ενώ μόλις το 2% από εκείνους με τη μικρότερη αποδοτικότητα έχυον υψηλό βαθμό αυτεπίγνωσης.
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν έχετε αυτεπίγνωση, είναι πολύ πιο πιθανόν ότι θα κυνηγήσετε τις σωστές ευκαιρίες, ότι θα εκμεταλλευτείτε τη δύναμή σας και – ίσως αυτό είναι και το σημαντικότερο – ότι δεν θα επιτρέψετε στα συναισθήματά σας να εμποδίσουν την πρόοδό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Travis Bradberry & Jean Greaves «Συναισθηματική Νοημοσύνη 2.0» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα