Η πραγματική ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα

Η πραγματική ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα

Για να είσθε ευτυχισμένοι πρέπει να βρείτε ένα ακλόνητο σημείο και να προσκολληθείτε χωρίς ποτέ να χάσετε αυτήν τη θέση ισορροπίας: Αυτό είναι που ονομάζεται «κατάσταση σταθερής ισορροπίας» στη φυσική.

Κοιτάξτε το εκκρεμές: είναι κατασκευασμένο για να ταλαντεύεται προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, αλλά πάντα επανέρχεται στην θέση της ισορροπίας, επειδή είναι προσαρτημένο σ’ένα σταθερό σημείο.

Και ο άνθρωπος πρέπει να βρει αυτό το σημείο μέσα στον εαυτό του και να γαντζωθεί σ’αυτό. Τότε θα μπορεί να πει, όπως και ο Μύστης της αρχαίας Αιγύπτου:

«Είμαι σταθερός, γιος του σταθερού, έχω συλληφθεί και γεννηθεί στην περιοχή της σταθερότητας».

Όσο είσθε ταραγμένοι, διστακτικοί, μεταβαλλόμενοι, είναι περιττό να μιλάτε για ευτυχία! Η ευτυχία ανήκει στις περιοχές του άπειρου και της αιωνιότητας που είναι οι περιοχές της ψυχής και του πνεύματος. Ναι, άπειρο, αιωνιότητα, αυτές είναι οι δύο ακόμη ανεξερεύνητες περιοχές όπου η ψυχή και το πνεύμα έχουν ανάγκη να βυθιστούν για να τροφοδοτηθούν, να ενδυθούν, να πληρωθούν και να ελευθερωθούν.

Αρχίζετε τώρα να καταλαβαίνετε ότι η ευτυχία απαιτεί από εσάς μια ολόκληρη πειθαρχία, με την οποία θα αυξήσετε την κατανόηση και την αγάπη σας, στις περιοχές της ψυχής και του πνεύματος και στην συνέχεια θα μπορείτε να αντλήσετε από αυτόν τον απεριόριστο ωκεανό της ειρήνης και της ευδαιμονίας. Επειδή η ειρήνη, όπως και η ευτυχία, είναι αποτέλεσμα μιας επικοινωνίας, μιας τέλειας ανταλλαγής με τις Αρχές, τις οντότητες και όλες τις υπάρξεις του κόσμου της ψυχής και του πνεύματος.

Υψηλά, η ειρήνη και η ευτυχία είναι ένα, δεν μπορούν να υπάρξουν χωριστά. Δεν θα συναντήσετε κάποιον που να είναι πραγματικά ευτυχισμένος χωρίς να βρίσκεται σε ειρήνη.

Η ειρήνη και η ευτυχία αντιπροσωπεύουν την ίδια πραγματικότητα που εκφράζεται διαφορετικά. Η ειρήνη σας βάζει σε αρμονία με όλη τη δημιουργία και, όταν ζείτε σε αυτήν την αρμονία, δεν μπορείτε να είσθε δυστυχισμένοι. Οι ενέργειες, οι δυνάμεις του σύμπαντος διεισδύουν μέσα σας και δεν σας λείπει τίποτα.

Ποτέ δεν θα καταλάβετε ποια είναι η ευτυχία αν την θεωρείτε μόνο σαν μια ευχάριστη αίσθηση, όπως την φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Η αληθινή ευτυχία είναι, φυσικά, μια ευχάριστη αίσθηση, αλλά είναι επίσης φως και δύναμη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Omraam Mikhale Aivanhov «Οι σπόροι της ευτυχίας» από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα