Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι κάποιος πήγε στην εκκλησία και προσευχήθηκε λέγοντας: «Θεέ μου, δώσε μου μια ευκαιρία. Πρέπει να κερδίσω το λαχείο. Βασίζομαι πάνω σου».
Αφού δεν κέρδισε το λαχείο, επέστρεψε στην εκκλησία μία εβδομάδα αργότερα και προσευχήθηκε: «Θεέ μου, για εκείνο το λαχείο που λέγαμε…. Ήμουν καλός με τη γυναίκα μου. Σταμάτησα να πίνω. Είμαι καλός. Δώσε μου μια ευκαιρία. Άσε με να κερδίσω το λαχείο».
Διαβάστε επίσης: Η Πριγκίπισσα και ο γέρος ζητιάνος (Μια ιστορία από τον Χόρχε Μπουκάι)
Μία εβδομάδα αργότερα, ούτε σεντς πλουσιότερος, επιστρέφει και προσεύχεται για άλλη μία φορά: «Θεέ μου, δεν φαίνεται να παίρνεις το μήνυμά μου για εκείνο το λαχείο. Χρησιμοποιώ θετικές σκέψεις, κάνω επιβεβαιώσεις και οραματίζομαι τα χρήματα.. Δώσε μου μια ευκαιρία, Θεέ μου. Κάνε να κερδίσω το λαχείο».
Ξαφνικά οι ουρανοί ανοίγουν και η εκκλησιά πλημμυρίζει φως και θεία μουσική, και μια βαθιά φωνή ακούγεται: «Υιέ μου, δώσε μου μια ευκαιρία! Αγόρασε πρώτα το λαχείο!»
Πολλοί δεν ενεργούν γιατί φοβούνται μήπως αποτύχουν. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, από την άλλη, συνειδητοποιούν ότι η αποτυχία αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας μάθησης. Γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι ένας τρόπος που μαθαίνουμε μέσω της δοκιμής και του λάθους.
Πρέπει όχι μόνο να σταματήσουμε να φοβόμαστε την αποτυχία, αλλά και να είμαστε πρόθυμοι να αποτύχουμε, ακόμη και να λαχταράμε να αποτύχουμε. Αυτό το είδος της εποικοδομητικής αποτυχίας το αποκαλώ «πρόοδο μέσα από την αποτυχία».
Απλώς ξεκινήστε, κάντε λάθη, προσδιορίστε τα ακούγοντας και τις κριτικές, διορθώστε τα και συνεχίστε να κινείστε προς το στόχο σας. Κάθε εμπειρία θα σας αποφέρει περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορείτε να εφαρμόσετε την επόμενη φορά.
Αυτή την αρχή τη συναντάμε ίσως με πιο παραστατικό τρόπο στον τομέα των νεοπαγών επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, οι ριψοκίνδυνοι κεφαλαιούχοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν.
Αλλά στη βιομηχανία των κεφαλαιουχικών επενδύσεων, έχει αναδυθεί μια νέα στατιστική.
Αν ο ιδρυτής της επιχείρησης είναι πάνω από 55 χρονών, η επιχείρηση έχει 73 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Οι ηλικιωμένοι αυτοί επιχειρηματίες έχουν μάθει ήδη από τα λάθη τους. Έχουν απλώς μικρότερο συντελεστή κινδύνου γιατί, έχοντας περάσει μια ζωή μαθαίνοντας από τις αποτυχίες τους, έχουν αναπτύξει μια γνωσιακή βάση, ένα σύνολο δεξιοτήτων και αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τα εμπόδια και να φτάνουν στην επιτυχία.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Jack Ganfield «Η Επιτυχία Βήμα Βήμα» από τις εκδόσεις Διόπτρα