Πρακτικές συμβουλές για να μάθετε να ακούτε πραγματικά τους άλλους

Πρακτικές συμβουλές για να μάθετε να ακούτε πραγματικά τους άλλους

Μια από τις βαθύτερες λαχτάρες κάθε ανθρώπου είναι η επιθυμία να τον κατανοήσουν, να τον αγαπήσουν και να τον τιμήσουν.
Κι όμως, στην εποχή μας με τους ταχύτατους ρυθμούς της, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως “ακούω” δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από “περιμένω πότε θα σταματήσει ο άλλος να μιλά”.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί να δίνουμε σημασία σε αυτά που λέει ο άλλος ενόσω μιλά, εμείς προετοιμάζουμε την απάντησή μας.

Όταν αφιερώνεις χρόνο για να καταλάβεις την οπτική γωνία του άλλου, σημαίνει ότι θεωρείς σημαντικά τα λόγια του και ότι τον νοιάζεσαι.
Αν αρχίσεις να “βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου”, αυτού που σου μιλά, και να κατανοείς τον δικό του τρόπο αντίληψης, θα συνδεθείς μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο και θα δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης που θα διαρκέσουν.

Υπάρχει λόγος που έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα: για να ακούμε διπλάσια από όσο μιλάμε. Αν διαθέτεις την ευγένεια να είσαι καλός ακροατής, έχεις άλλο ένα πλεονέκτημα: επειδή δεν μιλάς συνεχώς, έχεις την ευκαιρία να μάθεις και αποκτάς πρόσβαση σε πληροφορίες που θα είχες χάσει αν ήσουν εγκλωβισμένος στον συνηθισμένο σου μονόλογο.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μάθεις πώς να ακούς πραγματικά τους άλλους:
– Αν εσύ μιλάς και ο συνομιλητής σου δεν έχει πει λέξη εδώ και εξήντα δευτερόλεπτα, το πιθανότερο είναι ότι δεν σε παρακολουθεί πια και θα πρέπει να πάψεις να μιλάς τόσο πολύ.

– Αντιστάσου στον πειρασμό να διακόψεις. Συγκρατήσου τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να διακόψεις το συνομιλητή σου και δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα λόγια του.

– Αν ενδείκνυται (για παράδειγμα, σε μια επαγγελματική συνάντηση), κράτα σημειώσεις. Λίγα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα στον άλλον ότι θέλεις ειλικρινά να διδαχτείς από τα λόγια του όσο η καταγραφή τους την ώρα που μιλά.

Όταν ο συνομιλητής σου θα έχει ολοκληρώσει την άποψή του, σκέψου αυτά που μόλις άκουσες αντί να απαντήσεις αμέσως εκφράζοντας τη δική σου άποψη.
Αν, για παράδειγμα, πεις με απόλυτη ειλικρίνεια κάτι όπως “Για να βεβαιωθώ ότι σε κατάλαβα….Αυτό που είπες είναι ότι…..;”, τότε σίγουρα θα έρθεις πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεσαι καθημερινά.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα