Η πρακτική της Μη – Προσκόλλησης και τα οφέλη της

Η πρακτική της Μη - Προσκόλλησης και τα οφέλη της

Ενώ οι νέες ιστορίες μας μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και παραγωγικές για μας από ότι ήταν οι παλαιές, στόχος μας είναι να σταματήσουμε να τις ταυτίζουμε με οποιαδήποτε άλλη σχετική ιστορία.

Μπορούμε στη συνέχεια να κάνουμε αυτο-συσχέτιση- που σημαίνει, δεν χρειαζόμαστε πλέον ένα μύθο για να καθορίσουμε ή να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.

Ακόμη και οι αρχετυπικές ιστορίες των θεών και θεοτήτων των παλαιών δεν ισχύουν πλέον για μας, γιατί στο τέλος, οι θρύλοι τους είναι επίσης τραγικοί.
Όταν έχουμε πετάξει όλες τις ιστορίες μας, με τους περιοριστικούς τους ρόλους και τις περιοριστικές τους ταυτότητες, και γινόμαστε ένα μυστήριο προς τους εαυτούς μας, εξασκούμαστε στη μη προσκόλληση.

Για πολλά χρόνια, η ταυτότητά μου στον κόσμο ήταν “σαμάνος – θεραπευτής – ανθρωπολόγος”. Αυτός είναι ένας βολικός τρόπος για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι είμαι, αλλά δεν είναι αυτό που είμαι πραγματικά.

Όπως έγραψε κάποτε ο Γουόλτ Γουίτμαν: “Πολύ καλά τότε, αλληλοαναιρούμαι / (είμαι μεγάλος, περιέχω πλήθη).”
Λίγα χρόνια πριν, συνδέθηκα με ένα χαρακτηρισμό του εαυτού μου που εμφανιζόταν στα πρώτα μου βιβλία, εκείνο του εξερευνητή. Σε μία κριτική βιβλίου, οι Νιου Γιορκ Τάιμς είχαν αναφερθεί σε μένα ως “Ιντιάνα Τζόουνς της ανθρωπολογίας”. Ταυτίστηκα τόσο με αυτό το χαρακτήρα που έγινε πολύ περιοριστικό και μονοδιάστατο.

Όταν έγινα 40 ετών, ο ρόλος του νεαρού ανθρωπολόγου έγινε γελοίος, και ο τραχύς τυχοδιώκτης μέσα μου είχε εξαντληθεί. Απορρίπτοντας τον ορισμό του εαυτού μου, ήμουν σε θέση να είμαι δεκτικός σε άλλες πλευρές του ποιος ήμουν.
Ανακάλυψα ότι ενώ πάντα μαθαίνω, για παράδειγμα, είμαι επίσης δάσκαλος, και τώρα εκπαιδεύω άλλους στο δρόμο της ιατρικής. Οι περιπέτειες που επιδιώκω σήμερα είναι πνευματικές και δεν είναι πλέον στα βάθη του Αμαζονίου.

Όλοι έχουμε βάλει βολικές ετικέτες που μας αποδίδει ο κόσμος για να περιγράψουν πώς γινόμαστε κυρίως αντιληπτοί: μητέρα ποδοσφαιριστή, κοινωνική ακτιβίστρια, πρώην αλκοολικός, αντιπρόεδρος, βοηθός και ούτω καθεξής.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν πιστεύουμε ότι η ετικέτα περιλαμβάνει όλα όσα είμαστε και υπαγορεύει πώς πρέπει να είμαστε. Πιστεύουμε ότι υποτίθεται ότι έχουμε ένα ορισμένο σύνολο ενδιαφερόντων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών, αν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς.
Και ερχόμαστε σε σύγχυση, αμηχανία ή απογοητευόμαστε όταν ανακαλύπτουμε ότι σκεφτόμαστε, νιώθουμε και λειτουργούμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Σε πολλές πνευματικές παραδόσεις, προκειμένου να γίνετε μοναχός ή μοναχή, πρέπει να εγκαταλείψετε τα ωραία σας ρούχα, να ξυρίσετε το κεφάλι σας και να φορέσετε μια απλή φτηνή ρόμπα, έτσι ώστε να μην γίνεστε αντιληπτοί ως ένα άτομο κάποιας αξίας.
Αναγκάζεστε να βρείτε το σημείο αναφοράς σας εσωτερικά αντί εξωτερικά. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ήταν οι γονείς σας, τι έχετε καταφέρει ή τι σκέφτονται οι παιδικοί σας φίλοι για εσάς.
Αφήνετε το εγώ σας, ή την προσωπικότητά σας, και ανακαλύπτετε τον εαυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Εγκαταλείπετε την προσκόλλησή σας στο υλικό και στο ψυχολογικό – και ακόμη και στο πνευματικό, αν ήσασταν πραγματικά αφιερωμένοι σε ένα δόγμα – και το σημείο αναφοράς σας δεν είναι πλέον το εγώ σας αλλά η θεία φύση σας. Αποκολλείστε από τις ετικέτες που έχετε δημιουργήσει για τον εαυτό σας ή που επιτρέψατε να δημιουργηθούν για εσάς.

Η μη-προσκόλληση απαιτεί όχι μόνο να εγκαταλείψετε τους ρόλους και τις ιστορίες σας, αλλά να εγκαταλείψετε το κομμάτι του εαυτού σας που ταυτίζεται με αυτά τα δράματα. Όταν σταματήσετε να προσκολλάτε το εγώ σας στη μικρή ταυτότητα του συζύγου, του παιδιού, του φοιτητή, του δασκάλου κλπ, αφήνετε τις προκαταλήψεις σας για το ποιοι είστε, και σταματάτε να φθείρεστε για το αν ευχαριστείτε τους άλλους ή όχι.
Παύετε να χρειάζεστε επιβεβαίωση από ανθρώπους και να νευριάζετε ή να στενοχωριέστε όταν δεν την λαμβάνετε.
Είστε ελεύθεροι απλώς να είστε ό,τι θέλετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alberto Villoldo “Οι Τέσσερις Ενοράσεις” από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα