Οι Πρέσβεις της Ανθρώπινης Ευγένειας

Οι Πρέσβεις της Ανθρώπινης Ευγένειας

Πρόσφατα παρακολούθησα στην τηλεόραση μια τελετή απονομής μουσικών βραβείων. Ο παρουσιαστής ήταν μια γνωστή και διακεκριμένη προσωπικότητα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ένα διάσημο μουσικό συγκρότημα κέρδισε ένα βραβείο.

Επειδή το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή για να παραλάβει το βραβείο του. Χάρη στη βοήθεια της μοντέρνας δορυφορικής τεχνολογίας, οι τηλεθεατές μπόρεσαν να δουν τα μέλη του συγκροτήματος να δέχονται το βραβείο σε ένα άλλο μέρος του κόσμου.

Τα μέλη του συγκροτήματος κάθονταν σε ένα μπαρ, καθώς το πρόγραμμα συνδεόταν “ζωντανά” μαζί τους, για να τους προσφέρει το βραβείο και τα συγχαρητήρια.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, προτού οι τηλεθεατές αντιληφθούν ότι το συγκρότημα μάλλον περίμενε μέσα στο μπαρ επί αρκετή ώρα.

Ο παρουσιαστής της τελετής προσπαθούσε να ανοίξει κάποιου είδους αξιόλογη συζήτηση με τα μέλη του συγκροτήματος, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του ήταν προφανές ότι οι τύποι αυτοί όχι μόνο ήταν σε άλλη χώρα αλλά και σε άλλο πλανήτη.

Ξέρω ότι σε μερικά είδη μουσικής βιομηχανίας θεωρείται πολύ “προχωρημένο” να είναι κανείς αγενής, αλλά αυτό που με λύπησε με την όλη κατάσταση ήταν το πόσο δύσκολο ήταν για τον παρουσιαστή να σώσει τα προσχήματα.

Είτε η συμπεριφορά των μελών του συγκροτήματος οφειλόταν στο αλκοόλ είτε στον εγωισμό τους, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο – μια επίδειξη παντελούς έλλειψης ευγένειας.

Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη του συγκροτήματος μάλλον ήταν πολύ κουρασμένα από την περιοδεία τους. Ίσως και να δίψαγαν. Λυπήθηκα τους οργανωτές της τελετής, οι οποίοι αποδείχτηκε ότι είχαν ξοδέψει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη δορυφορική ζεύξη, μόνο και μόνο για να γίνουν τελικά ρεζίλι.

Ο δρόμος προς την κορυφή δεν είναι εύκολος. Υπάρχουν άγχη και προκλήσεις που μπορούν να εξαντλήσουν την υπομονή και τις αντοχές του ανθρώπου.

Ανεξάρτητα από αυτό, η πορεία προς την επιτυχία δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να διαγράφει την ευγένεια από τα προσωπικά του γνωρίσματα.

Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι που έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους ώστε να επιδεικνύουν διπλή χάρη και ευγένεια, όποιες κι αν είναι οι περιοδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προς την επιτυχία.

Το να διατηρήσετε την ευγένειά σας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας είναι κάτι εφικτό. Οι πραγματικά μεγάλοι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να δείχνει κανείς ευγένεια σε πείσμα των δυσκολιών της ζωής.

Όταν αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που σας επιφυλάσσει η ζωή, η υπομονή σας δοκιμάζεται από προκλήσεις και απογοητεύσεις. Είναι αναπόφευκτο μερικές φορές να αισθάνεστε εκνευρισμένος. Μολονότι είναι φυσιολογικό να εξωτερικεύετε ένα μέρος από τον εκνευρισμό αυτό, είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να δίνετε στους άλλους μια εικόνα για την οποία αργότερα μπορεί να μετανιώσετε.

Μπορείτε να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, αν σκέφτεστε: “Δεν είναι αυτή η εικόνα του εαυτού μου που θέλω να δει ο υπόλοιπος κόσμος. Στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι καν η εικόνα του ανθρώπου που θέλω να γίνω”.

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια, για να καταφέρετε να κάνετε το ρεπερτόριο της συμπεριφοράς σας να οδηγείται από μόνο του στην επίδειξη καλής θέλησης και όχι στην επίδειξη του εκνευρισμού.

Πρέπει να εκπαιδεύουμε συνεχώς τον εαυτό μας στον να επιδεικνύει ευγένεια, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις το γνώρισμα αυτό δεν συνοδεύει την πρώτη μας αντίδραση σε κάποια δυσάρεστη κατάσταση.

Πολύ συχνά συναντάτε κάποιον επιτυχημένο άνθρωπο που αποτελεί ταυτόχρονα και πρέσβη της ανθρώπινης ευγένειας. Οι άνθρωποι αυτοί εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Δίνουν καλό όνομα στη λέξη επιτυχία.

Αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τη χάρη και την ευγένεια του χαρακτήρα σας, για να καταφέρετε να φτάσετε στους στόχους σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Wes Beavis “Πώς να γίνετε ο άνθρωπος που ανέκαθεν ονειρευόσασταν” από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα