Η προσφορά είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή

Η προσφορά είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή

Δεν έχει σημασία το πόσα πολλά θα δώσεις. Σημασία έχει να τα δίνεις από την καρδιά σου και επειδή πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις τους άλλους. Δεν έχει σημασία να δώσεις πολλά, απλώς να μην περνάς αδιάφορος μπροστά από τη δυστυχία των άλλων, αυτό μετράει μόνο.

Μη δώσεις τα πάντα σου αν δεν το θέλεις, μη στερηθείς όλα όσα έχεις. Κράτα και για σένα κάτι, για να μπορούμε και να έχουμε διάθεση βοήθειας πρέπει και εμείς να έχουμε αυτά που χρειαζόμαστε ώστε να αισθανόμαστε πλήρεις. Δώσε κάτι λίγο, δώσε από το υστέρημά σου, αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία.

Δώσε και να είσαι σίγουρος πως αυτό θα σου επιστραφεί: οι νόμοι και η ισορροπία του Σύμπαντος γνωρίζουν και αποδίδουν στον καθένα τα πεπραγμένα του.
Αλλά εσύ μην το κάνεις με την προσμονή της ανταμοιβής. Να βοηθάς επειδή θέλεις πραγματικά οι άνθρωποι να είναι καλά, επειδή σου αρέσει το χαμόγελό τους και θεωρείς πως πρέπει να ξεπερνάνε τις δυσκολίες τους. Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στη ζωή από το να προσφέρεις.

Δίνε όσο μπορείς, η προσφορά δεν μπαίνει στο ζύγι, ο καθένας μας δίνει όσο μπορεί και όσο θέλει. Μόνο να μην περνάς αδιάφορος μπροστά από τη δυστυχία των άλλων, να μη φροντίζεις μόνο για το δικό σου καλοκαίρι όταν ο διπλανός σου έχει αφήσει την ψυχή του να καταπλακωθεί από έναν χειμώνα βαρύ και ασήκωτο.

Να δίνεις πάντα, να δίνεις όσο μπορείς, ας δίνεις και παραπάνω. Η προσφορά είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή, αυτός που δίνει φτωχός δε θα γίνει ποτέ. Ακόμα και αν κάτι στερηθεί, η ζωή θα το επιστρέψει στο δεκαπλάσιο εκεί που δε θα το περιμένει ούτε ο ίδιος.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα