Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα

Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα

Βρισκόμουν κάποτε σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, σε μια μεγάλη πόλη και περίμενα να βγω στον αέρα για μια συνέντευξη.

Η συνέντευξη θα μεταδιδόταν αμέσως μετά το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, το οποίο ξεκίνησε με τη μετάδοση μιας είδησης για έναν αιματηρό φόνο και συνέχισε με έναν βιασμό και πολεμικά πλάνα.

Ακολούθησα άσχημες ειδήσεις για την οικονομία και ένα πολιτικό σκάνδαλο. Άρχισε να με πιάνει κατάθλιψη, αλλά είπα στον εαυτό μου πως σίγουρα θα υπήρχαν και κάποια θετικά νέα. Δεν υπήρχαν.

Και τα 15 λεπτά του δελτίου ήταν γεμάτα μαυρίλα και πράγματα που κανείς δεν θα ήθελε να δει μέσα στην ημέρα του. Στο τέλος, έβαλα τα γέλια.

Οι ειδήσεις δεν ήταν απλά καταθλιπτικές. Ήταν γελοίες. Ήταν απίστευτες. Εν τέλει, μετά το τελευταίο συνονθύλευμα αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και αυξημένης κίνησης στους δρόμους, ο εκφωνητής ανακοίνωσε «…και τώρα θα δούμε ένα νέο εμπνευσμένο βιβλίο, ενός συγγραφέα που θα σας πει πώς να ζήσετε μια ζωή γεμάτη νόημα».

Η κάμερα γύρισε προς το μέρος μου.

Ξαφνικά, αισθάνθηκα σαν τον Νίο στην ταινία Μάτριξ, όταν ο μυστηριώσης Μορφέας ανοίγει τα χέρια του και του δείχνει στο ένα, ένα κόκκινο χάπι και στο άλλο, ένα μπλε.

Αν ο Νίο διαλέξει το κόκκινο χάπι θα αφυπνιστεί, θα γίνει ο πραγματικός του εαυτός και θα ζει στον πραγματικό κόσμο.

Αν πάρει το μπλε χάπι, θα παραμείνει στον γνώριμο αλλά καταπιεστικό κόσμο των ψευδαισθήσεων.

Κάθισα καλύτερα στο κάθισμά μου και πήρα το κόκκινο χάπι.

Είπα στο κοινό πως η ευεξία είναι δικαίωμα όλων μας και ο φόβος είναι ένας αγύρτης. Υπερασπίστηκα την αυθεντική ζωή, έναντι ενός κόσμου που σπαράζεται από τις ψευδαισθήσεις.

Έδωσα μια διαφορετική ερμηνεία των ειδήσεων που είχαν μεταδοθεί λίγο νωρίτερα. Είπα στους τηλεθεατές πως άξιζαν περισσότερο από αυτά που η καθημερινότητα τους δίδαξε και πως, ανεξάρτητα από την παραφροσύνη που τους περιβάλλει, μπορούσαν να κατευθύνουν τη ζωή τους όπου εκείνοι ήθελαν.

Μόνο τέτοιες ειδήσεις θα μπορούσαν να μεταδώσω.

Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο παρουσιαστής, ένας δημοσιογράφος που έχαιρε σεβασμού, με πήρε παράμερα και μου είπε «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτή η δουλειά μου προκαλεί κατάθλιψη. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή και στον κόσμο από αυτά που λέμε στο κοινό μας».

Αν μπορούσες να αποδεχθείς πως ο κόσμος είναι άνευ νοήματος και να αφήσεις την αλήθεια σου να αποτυπωθεί πάνω του, θα γινόσουν απερίγραπτα ευτυχής.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Αποκωδικοποιώντας τα Μαθήματα Θαυμάτων» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα