4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την προσωπική μας αλήθεια

4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την προσωπική μας αλήθεια

Ο σκοπός αυτής της αρχής είναι να μας φέρει σε επαφή με την αληθινή μας φύση. Κι εάν κάτι τέτοιο είναι εύκολο να ειπωθεί με λόγια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βιωθεί σαν εμπειρία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είμαστε προγραμματισμένοι σχετικά με το ποιοι να είμαστε και ποιοι όχι και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πλησιάσουμε τον εαυτό μας.

Ζούμε με περιοριστικές, παράλογες και διφορούμενες έννοιες που ενεργούν σαν φίλτρα για τις εμπειρίες μας και καλύπτουν την πραγματικότητα.

Παρ’όλο που γνωρίζουμε πως η φύση μας είναι αγάπη και ξέρουμε τον στόχο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και τη διαδικασία που θα μας οδηγήσει ως εκεί.

Παρακάτω θα βρεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας. Όμως και πάλι είναι προσωπική σου υπόθεση να κάνεις το τελευταίο βήμα και να φτάσεις στον προορισμό σου.

1.Αναζήτησε την αλήθεια με κάθε κόστος

Διέκοψε τη συνήθεια να λες και να δέχεσαι ψέματα, αλλά και να βιώνεις την αδράνεια του να ζεις με μισές αλήθειες. Ακόμη και η πιο επίπονη αλήθεια είναι προτιμότερη από το πιο όμορφο ψέμα.

Η αναζήτησή της απαιτεί εκ των προτέρων απάρνηση και αποδοχή του κινδύνου να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Ίσως ακόμη να ανακαλύψεις ότι δεν είσαι τόσο καλός όσο πίστευες και να απομείνεις μόνος με την αλήθεια επειδή είναι μόνο λίγοι αυτοί που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την άνεση της άγνοιας και την ευκολία του ψεύδους.

Διαβάστε επίσης: Η ζέβρα που μου δίδαξε την ενσυνειδητότητα

Η ανταμοιβή της αλήθειας είναι η ελευθερία, αλλά το τίμημα που χρειάζεται να καταβάλλεις είναι η ευκολία σου.

2. Να είσαι αυθεντικός και γνήσιος

Μην προδίδεις τον εαυτό σου υποβάλλοντας τις πράξεις σου σε κοινωνικά πρότυπα φορτωμένα με εσφαλμένες αξίες. Αναζήτησε την αλήθεια μέσα στην αγνότητά της καρδιάς σου και να θυμάσαι πάντα να είσαι ειλικρινής, πρώτα με σένα κι έπειτα με τους άλλους.

Αποδέξου τον εαυτό σου με τα ελαττώματά του και αντί να τα κρύβεις, επένδυσε στο να τα μετουσιώσεις εάν δεν επιθυμείς πλέον να τα έχεις.

3. Να είσαι αυθόρμητος

Παρατήρησε τις φυσικές και δημιουργικές διεργασίες μέσα σου και άφησέ τες να εξωτερικευθούν. Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπεις στις περιστάσεις να επισκιάζουν την έκφρασή σου αλλά έχε στο νου σου πάντοτε την πρώτη εντολή: μη βλάπτεις εσένα ή άλλους με τον τρόπο που εκφράζεσαι.

Κι αν κάποιες φορές αποφασίσεις να μην εκδηλώσεις αυτό που αισθάνεσαι από αγάπη για τον πλησίον σου, ας είσαι απόλυτα συνειδητός και ξεκάθαρος για το λόγο που το κάνεις.

Εκφράσου με αυθορμητισμό όσο περισσότερο μπορείς και απόλαυσέ το.

4. Βγες από τη ρουτίνα και άλλαξε συνήθειες

Οι συνήθειες και η ρουτίνα σε κρατούν δέσμιο σε μία σταθερή και ανιαρή πραγματικότητα. Σε φυλακίζουν και σε κάνουν να ενεργείς μηχανικά και να επαναλαμβάνεις τους ίδιους τρόπους συμπεριφοράς και τις ίδιες απαντήσεις.

Ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης στηρίζεται στον απο-προγραμματισμό του ανθρώπου σαν αυτόματο, επιτρέποντάς του να εκφραστεί. Πώς είναι δυνατόν να συλλάβεις μία υπερβατική πραγματικότητα εάν οι συνήθειές σου περιορίζονται στην καθημερινότητα;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα