Το προσωπικό μας “βιβλίο της αφθονίας” και η συμβολή του στην προσωπική μας ηρεμία

«Όταν στρέφεις την προσοχή σου στην αφθονία, τότε η ζωή σου γεμίζει από αισθήματα αφθονίας. Όταν στρέφεις την προσοχή σου στην έλλειψη, τότε η ζωή σου γεμίζει με αισθήματα έλλειψης».

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον πόνο που νιώθουμε στη ζωή μας. Κάτι τέτοιο βλάπτει τη φυσική και την ψυχική μας υγεία.

Αλλά είναι τόσο σημαντικό το ότι: «Δεν μπορούμε να υπάρχουμε όταν αρνιόμαστε την αφθονία στη ζωή μας».

Αυτό που προτείνω είναι να δημιουργήσεις ένα «βιβλίο αφθονίας» για τον εαυτό σου. Κάθε βράδυ πριν πας στο κρεβάτι κατάγραψε τουλάχιστον 50 θαύματα που σου συνέβησαν την ημέρα αυτή. Κι αν απαντήσεις: «Πενήντα θαύματα, Σούζαν! Με δυσκολία μπορώ να σκεφτώ έστω και τρία!», τότε είναι ολοφάνερο ότι δεν έχεις καθόλου παρατηρήσει τις ευλογίες που υπάρχουν στη ζωή σου!

Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να σε βοηθήσω σ’αυτή την παρατήρηση. Να ορισμένα από αυτά που μπορείς να συμπεριλάβεις στον κατάλογό σου: Το αυτοκίνητό μου πήρε μπρος. Είμαι ικανός να περπατώ. Έχω να φάω. Κάποιος μου έκανε ένα κομπλιμέντο. Τα παιδιά μου σήμερα δεν έκαναν καμία αταξία. Ένιωσα τη ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπό μου. Μίλησα με έναν από τους καλύτερούς μου φίλους. Τα λουλούδια έχουν αρχίσει να ανθίζουν. Έχω ζεστό νερό στο ντους μου. Αναπνέω. Βγήκε ο ήλιος…

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνετε για να δημιουργήσετε περισσότερη αφθονία στη ζωή σας

Δεν είναι ανάγκη αυτά που καταγράφεις στο βιβλίο της αφθονίας σου να ακτινοβολούν υπέρλαμπρα. Είναι μάλιστα καλύτερο να μην είναι έτσι. Να έχεις πάντα στο νου σου ότι αν ψάχνεις μόνο γι’αυτά τα υπέρλαμπρα, τότε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου θα φαίνεται μουντό…, κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα! Το να αναπνέεις, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι το απίστευτο, κάτι το πολύ αξιοπερίεργο;

Στην αρχή θα χρειάζεσαι πολύ – πολύ χρόνο για να βρίσκεις τους 50 λόγους για τους οποίους μπορείς να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Σύντομα όμως όλες αυτές οι ευλογίες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται πάνω στο χαρτί. Αυτό θα συμβαίνει επειδή θα αφιερώνεις ένα μέρος της ημέρας σου για να ψάχνεις να βρεις τις ευλογίες στη ζωή σου, ώστε να έχεις υλικό να προσθέσεις στο βιβλίο της αφθονίας σου το βράδυ. Και θα τις βρίσκεις! Τα οφέλη σου είναι ολοφάνερα…

Μόλις αρχίσεις να ψάχνεις για το καλό, τότε η προσοχή σου αυτόματα θα απομακρύνεται από το κακό… και θα νιώθεις ευλογημένος! Αν μπορέσεις να κάνεις συνήθειά σου να παρατηρείς την αφθονία, τότε η ζωή σου θα μεταμορφωθεί!

Θυμάμαι μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα που καθόμουν μαζί με την μητέρα μου στο καθιστικό του σπιτιού της, λίγους μήνες πριν πεθάνει. Πονούσε πολύ κι αισθανόταν πολύ αδύναμη. Κάποια στιγμή, ενώ εγώ ένιωθα μεγάλη στενοχώρια για το δικό της πόνο, με κοίταξε και είπε:
«Έξω κάνει κρύο, είμαι ζεστά και άνετα εδώ μέσα… Η κόρη μου βρίσκεται δίπλα μου… Μερικές φορές είναι κανείς πολύ τυχερός».
Ουάου!

Εγώ πρόσεχα τον πόνο της κι εκείνη πρόσεχε τις ευλογίες της. Σ’ευχαριστώ μαμά, γι’αυτό το θαυμάσιο μάθημα!

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Μυστικό της Ζωής» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα