Σκοτ Ντούλαν ,ο πρώτος παραπληγικός που ανέβηκε στο Έβερεστ

Σκοτ Ντούλαν

Ο Σκοτ Ντούλαν είχε ένα δυστύχημα με μοτοσυκλέτα σε ηλικία 17 ετών. Τότε ήταν που υπέστη κάταγμα στη σπονδυλική του στήλη, ένα κάταγμα που τον καθήλωσε διαπαντός στο αναπηρικό του καροτσάκι, το οποίο έχει κάνει από τότε, προέκταση του σώματός του.

Ο Σκοτ μπορεί να καθηλώθηκε στο καροτσάκι του αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να μετακινείται με πραγματική θέληση και άνεση. Του πήρε κάμποσο καιρό για να συνηθίσει το… νέο του μέσο και, από εκεί κι έπειτα έκανε μεγάλα όνειρα κι έβαλε έναν μεγάλο στόχο: να ανέβει στο Έβερεστ, στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων.

Τα κατάφερε στα 28 του με τη βοήθεια 20 αγαπημένων του φίλων, όπου όλοι μαζί κατέφτασαν στην κορυφή. Για να φτάσει στην αρχική βάση των ορειβατών, ο Σκοτ Ντούλαν χρειάστηκε δέκα μέρες και απέδειξε συγκινημένος τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Πολλές ήταν οι φορές που ο Αυστραλός άνδρας χρειάστηκε να σκαρφαλώσει με τα χέρια του, πράγμα πολύ επικίνδυνο στα 5.000 μέτρα υψόμετρο, καθώς οι ελάχιστες ποσότητες οξυγόνου δυσκολεύουν την αναπνοή ακόμα και των πιο έμπειρων και υγειών ορειβατών.

Ο Ντούλαν όχι μόνο κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να φτάσει στο Έβερεστ αλλά έγραψε και ιστορία καθώς είναι ο πρώτος παραπληγικός άντρας που ανέβηκε στην κορυφή.

Έτσι, δίνει ένα όραμα ελπίδας σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη πιο έντονες εμπειρίες, έστω κι αν αυτές βιώνονται πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Όπως κάθε επίμονος άνθρωπος, ο Σκοτ Ντούλαν έφτασε στα όρια τις δυνατότητές του, λιώνοντας εφτά ζευγάρια γάντια και διαλύοντας εν τέλει, τα λάστιχα από τις ρόδες του αμαξιδίου του.

 

Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα:Fight to Win by Dr Μαρία Λεβέντη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα